Ce face marketing automation în eCommerce?
În câteva cuvinte, marketing automation reprezintă un ansamblu de tactici elaborate pentru a oferi conţinut personalizat şi util potenţialilor cumpărători, cu scopul de a-i transforma în cumpărători şi, mai ales, în cumpărători mulţumiţi, care să rămână fideli unui producător, lucru care este cel mai greu de îndeplinit.
Pe baza unor informaţii despre preferinţele şi interesele potenţialilor clienţi, comerciantul poate trimite acestora oferte mult mai relevante, ajustate în funcţie de particularităţile dorinţelor lor, iar asta în mod automat.
Potrivit marketo.com, în medie, doar 20% dintre prospectori sunt gata să cumpere atunci când intră pe un site, însă, prin campanii de tip lead nurturing, la realizarea cărora marketing automation vine în ajutor, se poate menține legătura cu fiecare prospect până în momentul achiziției.
Totul se realizează cu ajutorul unor softuri şi aplicaţii care automatizează întregul proces, astfel încât acesta să fie mult mai eficient şi mai rapid decât dacă ar fi fost realizat manual. Marketing automation implică mai multe canale și tactici de marketing printre care se numără e-mail marketing, social media, landing page marketing, dar și altele.
De ce este utilă o soluție de marketing automation?
Ajută la individualizarea mesajelor trimise către clienţi şi potenţiali clienţi. Marketing automation ajută şi la clasificarea acestora în funcţie de interesele manifestate în căutările online sau în funcţie de aspecte demografice. Dar poate cel ai important beneficiu este cel dat de automatizare, permițând susținerea unui marketing cu resurse relativ puține, la un nivel ridicat de profesionalism.
Iar aceste aspecte sunt din ce în ce mai importante în condiţiile în care să determini un potenţial client să se decidă să cumpere a devenit un proces tot mai complicat pentru cei care lucrează în departamentele de marketing.
Deoarece facilitează personalizarea mesajelor trimise, marketing automation îmbunătăţeşte calitatea comunicării, în încercarea de a creşte rata de conversie, fapt care reprezintă obiectivul principal al oricărui comerciant.
Totodată, automatizarea în marketing ajută la creșterea ROI-ului (rata de recuperare a investiţiei) şi uşurează înregistrarea rezultatelor obţinute în urma unei campanii de marketing. Permite o analiză mai bună cu privire la ce are succes și ce nu în piață, în rândurile consumatorilor.
Automatizarea în marketing sprijină îmbunătăţirea relaţiei cu departamentul de vânzări, care adesea înseamnă o colaborare în timp real, realizabilă graţie sincronizării dintre softul şi CRM-ul folosite.
Cine poate folosi marketing automation
La nivel internaţional, această strategie de marketing este deja utilizată de multe magazine, atât mari cât şi mici şi mijlocii, din toate industriile. Principiile marketing automation încep treptat să fie implementate în varii companii, atât pe zona de comerț online și magazine online, cât și în segmentul B2B. La nivel naţional însă sunt foarte puţine companii care folosesc marketing automation, dar interesul este în creştere.
Alegerea softului
Platformele pentru automatizarea în marketing sunt create pentru tipuri diferite de afaceri, astfel că nu există una care să fie cea mai bună, ci platforme potrivite pentru anumite nevoi ale companiilor. Cele mai multe platforme pot fi încercate gratuit înainte de a fi cumpărate, prin urmare doritorii pot face o comparaţie concretă. Funcțiile de marketing automation sunt prezente, în general, în toate soluțiile.
Înainte de a alege o soluție este important ca o companie să ştie bine care sunt procesele de comunicare de marketing critice pentru afacere. Între a automatiza un proces de comunicare de marketing ce nu atrage beneficii majore și a automatiza unul ce reușește să aducă beneficii majore este o diferență mare.
Cea mai bună soluţie este cea care atinge cât mai multe obiective strategice ale companiei. De asemenea, este necesar, printre altele, să se ţină cont de capacitatea de personalizare a soluției pentru a îndeplini necesitățile.
Cei care vor să apeleze la marketing automation trebuie însă să ştie că acest sistem trebuie implementat şi utilizat adecvat, altfel existând riscul unor pagube. O comunicare cu publicul automatizată ce scapă de sub control, cu mesaje și comunicări inadecvate reprezintă un risc ce trebuie luat în calcul.
Leave a reply