UE cere taxele inapoi de la Amazon si Apple
Asa cum scriam recent, in Europa, multinationale ca Amazon si Google nu platesc impozite in functie de veniturile incasate, ci in functie de profitul obtinut in tari cu taxe mai mici, chiar daca veniturile au drept sursa alte tari din UE. In acest sens, ministrii de finante din franta, Italia, Germania si Spania au cerut, in septembrie, Uniunii Europene taxarea corespunzatoare a acestor companii.
Acum, UE anunta ca are de gand sa impoziteze cum se cuvine aceste companii-gigant, anunta nytimes.com. Irlanda ar putea fi data in judecata pentru ca nu a colectat taxele restante de la Apple (12,9 miliarde €) pana la termenul limita din ianuarie 2017 – miscare motivata de faptul ca tara se teme ca masura ar descuraja multinationalele dornice sa faca afaceri acolo. Margrethe Vestager, Comisarul European pentru Competitie, a avertizat Irlanda ca o paste tribunalul si – chiar daca procesul ar putea dura ani de zile – Comisia Europeana a mai pedepsit in trecut tari din UE, care nu au recuperat bani de la anumite companii, cu amenzi costisitoare. Dar Departamentul de Finante irlandez insista ca evaluarea cazului Apple de catre UE (compania facea un profit enorm si platea taxe simbolice, avand un birou fara angajati si fara activitate reala in Dublin) nu este corecta si ca masurile luate de autoritatile europene nu sunt necesare.
In aceeasi ordine de idei, Luxemburgul trebuie sa recupereze banii de la Amazon (in jur de 250 milioane €): tara si-a redus cota de taxare pentru gigantul din Seattle timp de 8 ani (2006 – 2014). Amazon ar fi abuzat sistemul, trimitand majoritatea veniturilor europene intr-o subsidiara din Luxemburg, care nu platea taxe, reducandu-si astfel impozitele totale. Tara si compania amintite neaga acuzatiile.
In plus, oficialii europeni evalueaza propunerile menite sa creasca impozitele asupra companiilor tehnologice (mai ales cele americane, care sunt evaluate si in legatura cu incalcarea legilor antitrust si utilizarii incorecte a datelor personale). Mandatul ei comisar european al doamnei Vestager a fost marcat de probleme fiscale: a penalizat Starbucks (in Olanda), Anheuser-Busch InBev (in Belgia) si a pus lupa Luxemburgul vizavi de Fiat Chrysler si McDonald’s. „Nu cred ca am terminat. Principala solutie ar fi o legislatie care sa creeze un peisaj al impozitelor transparent si care sa permita autoritarilor nationale sa isi faca datoria”, a explicat Margrethe Vestager.
Leave a reply