Tva intracomunitar

Raporteaza
Intrebare

Please briefly explain why you feel this question should be reported .

Raporteaza
Cancel

Buna ziua! Sunt firma neplatitoare de TVA si doresc sa achizitionez bunuri din UE sub plafonul de 10000, inteleg ca daca nu depasesc plafonul de 10000 euro pe an excluzand taxele de transport nu sunt obligata sa fiu firma platitoare de TVA sau sa sa fiu iregistrata cu cod fiscal de TVA intracomunitar.
1. Am inteles corect acest lucru?
2. Firma din UE daca este platitoare de TVA va dori sa colaboreze cu mine? Ii afecteaza cu ceva daca eu sunt ne platitoare de TVA si nici nu am cod special de TVA?
3. Firmele din UE neplatitoare de TVA ar dori sa colaboreze cu mine?

Multumesc!

Deschis 0
Chestiuni legale Contabilitate & Gestiune Andra Grigorie 5 ani 2 raspuns 1237 vizualizari 0

Răspunsuri ( 2 )

  1. Salutare Andra,

    Nu ai inteles bine. Indiferent de cifra de afaceri sau de alti factori, daca nu esti platitoare de TVA in Romania si achizitionezi sub plafonul de TVA al tarii respective trebuie sa ai acel cod de TVA intracomunitar. Firmele din afara au nevoie de CUI-ul tau cu RO iar daca nu esti platitoare de TVA tu nu ai cui cu RO. TVA-ul mai apoi se plateste mai apoi ca orice plata catre bugetul de stat.

    Iar referitor la firme, da, cu siguranta vor dori sa colaboreze cu tine. Pe ei nu ii ajuta sau nu ii incurca in absolut nici un fel faptul ca esti sau nu platitor de TVA. Ei oricum factureaza cu TVA 0 urmand sa se aplice cota din tara de provenienta.

    E foarte simplu sa iti faci un cod de TVA intracomunitar si nu costa nimic.

    Multa bafta

  2. Salut!

    1. Daca urmeaza sa efectuati achizitii intracomunitare de bunuri in suma mai mica de 10.000 eur (dar in echivalent lei 34.000 lei fiindca se considera cursul de la data aderarii , nu cursul actual- astfel in perspectiva unui curs de 4.7 de exemplu, plafonul este de fapt 7.234 eur) atunci nu aveti obligatia de a solicita cod special de TVA, iar furnizorul va emite factura cu TVA din tara sa.

    2. Consecinta pentru furnizor este ca va factura cu TVA din tara sa, in timp ce daca ati fi fost platitoare de TVA ar fi facturat fara TVA. In principiu nu ar trebui sa refuze colaborarea

    3. Pentru livrarile intracomunitare de bunuri nu exista obligatia de a solicita cod special de TVA, in legislatia din Romania, care este o implementare a Directivei ce ar trebui sa se aplice la fel in statele membre UE. Asadar, daca nu exista in legislatia nationala a furnizorului prevederi contrare, nu va genera obligatii in plus pentru un furnizor neplatitor de TVA in ce priveste TVA, astfel ca din punctul nostru de vedere colaborarea nu ar trebui sa fie afectata.

    Sper ca informatiile de mai sus sa va fie de folos.

    O zi frumoasa

    Mircea Capatina

    https://www.smartbill.ro/

Lasă un răspuns

Browse