Sunt necesare cunostinte IT pentru operarea unui magazin online?

Raporteaza
Intrebare

Please briefly explain why you feel this question should be reported .

Raporteaza
Cancel

Buna ziua,

1. Doresc sa demarez constructia unui site e-commerce si urmaresc cu interes mai ales subiectele legate de alegerea platformei si alte comentarii pentru incepatori. Intrebarea mea este astfel: in cazul alegerii unei platforme open-source (Magento, Prestashop, OpenCart etc), ce nivel de cunostinte tehnice IT este nevoie pentru constructia si administratrea curenta a site-ului?

2. Am cateva intrebari punctuale in legatura cu Magento, mi-ar placea sa primesc cateva sfaturi acum la inceput. Adresa mea de e-mail este liviu.valentin.moldovan@gmail.com daca cineva poate sa ma ajute pe parcursul proiectului cu cateva sfaturi astept sa fiu contactat pe adresa de mai sus, si multumesc anticipat.

Liviu.

Deschis 0
Alegerea platformei Anunturi / Oferte Tehnic Realizare magazin online Liviu Valentin Moldovan 10 ani 9 raspuns 2593 vizualizari 0

Răspunsuri ( 9 )

 1. Eu ti-as recomanda sa incepi cu acest comentariu:
  https://ecompedia.ro/sa-o-iau-de-la-nceput-un-magazin-online-carpit-de-3-ori-sau-un-magazin-online-nou.html?cid=3867

  Apoi sa citesti toata discutia de acolo:
  https://ecompedia.ro/sa-o-iau-de-la-nceput-un-magazin-online-carpit-de-3-ori-sau-un-magazin-online-nou.html#comment-wrap

  Poate parea ca nu are legatura prea multa cu ce intrebi tu, insa are, eu cred ca vei invata ceva de acolo.

  Si raspunzand la intrebarea ta, concret, da, un nivel minim de cunostinte IT (depinde acum ce intelegem amandoi prin acest concept) ai nevoie cu cat platforma este mai „open source”, adica mai primitiva, mai flexibila, mai customizabila (de catre cel care o implementeaza).

  O platforma care se contruieste pentru tine, care este user friendly si te lasa pe tine in pace cu ceea ce inseamna SEO primar (meta taguri), sau cu HTML (editor de texte, sau eu stiu ce altceva ce un open source considera ca ti-l lasa tie nu ca sa ai o durere de cap in plus, dar pentru ati da o flexibilitate mai mare), deci o platforma usor de folosit numai de catre un om cu cunostinte de marketing se numeste platforma proprietara sau SaaS.

  De aceea eu consider ca acel raspuns al colegului Alin TRUSCA este util pentru tine. Poate mai ai nevoie de un timp pentru documentare, mai studiaza putin, pentru ca pasul pe care il faci acum la alegerea platformei e esential. Vei depinde de alegerea tehnologica pe care o faci!

 2. Intrebare oarecum complexa, care s-ar putea imparti in:
  1. Am nevoie de cunostinte it pentru operarea online? (blog, forum, site de prezentare…)
  2. Am nevoie de cunostinte it pentru operarea unui magazin offline? (contabilitate, stocuri..)

  In principiu oricare din cele trei platforme se pot instala „din buton” fie pe subdomenii diferite, fie pe foldere diferite ale aceluiasi domeniu.
  Toate au help relativ simplu, unele parca si in limba romana. E indicat sa se faca totusi de firme specializate, cu experienta in domeniu.
  Vad ca ai preferinte pentru magento. Sigur-sigur e cea mai potrivita alegere pentru magazinul tau?

 3. S-au dat ceva raspunsuri si pe grupul „Comert electronic” de pe Facebook, unde am dat share la intrebarea ta:

  https://www.facebook.com/groups/comert.electronic.ro/permalink/773824535961094/?stream_ref=2

  Vezi si acolo.

 4. Buna ziua,
  Multumesc tuturor pentru ajutor, toate raspunsurile si link-urile primite mi-au confirmat faptul ca alegerea platformei este deosebit de importanta.
  Prin intrebarea mea am dorit sa fac o comparatie intre platformele de e-commerce specificate in mesajul initial si programele dedicate paginilor web (tip WYSIWYG) sau a limbajelor de programare (HTML, PHP etc).
  Reformuland: dincolo de partea economica, legal, logistica si etc, discutand doar de partea tehnica in privinta platformelor open-source, utilizarea acestora se aseamana programelor WYSIWYG sau trebuie cunostinte avansate de programare (PHP, HTML etc)?
  Apreciez mult toate raspunsurile si multumesc anticipat.

  Liviu.

 5. Depinde care este abordarea ta de business.
  Daca vrei sa te limitezi la a fi pasiv dpdv tehnic si sa platesti pe altii sa construiasca site-ul, sa se ocupe de intretinerea lui, sa se ocupe de SEO/SEM/AdWords si altele, atunci nu ai nevoie de cunostinte tehnice.
  Daca vrei sa te implici atunci ai nevoie de foarte multe informatii tehnice. O afacere online nu e ca un MS Windows pe care-l instalezi si dai „next”, „next” pana la „installation completed”

  0
  2014-04-14T11:58:34+03:00

  Salut Liviu,

  Eu saptamana trecuta am reusit sa deschid un magazin online pe platforma WordPress-woocommerce si pot spune ca utilizarea este usoara,intuitiva si nu ai nevoie de cunoastinte avansate de programare. Totusi este posibil sa iti doresti anumite modificari (design, functionalitati) ce nu pot fi facute din setarile woocommerce sau ale temei alese si fara cunostinte de programare nu le poti face.
  Eu pentru inceput, fiind limitat de buget, am facut un compromis si m-am multumit cu functionalitatile default.

  Succes in continuare,
  Alex

  0
  2014-04-14T21:21:21+03:00

  Salut Liviu,
  Cateva cuvinte pe acest subiect:
  – cea mai simpla varianta pentru un magazin simplu este un magazin pre-construit de la a firma specialiazata. Ceva de genul http://BigCommerce.com. De obicei include si hostingul, si suportul este foarte bun (citeste … iti rezolva problema cand te blochezi). Este full WYSIWYG si „click and set” dar, cand intrii la customizari/individualizari, este foarte limitat ca optiuni. Perfect pentru 1-100 de produse,chiar si mai mult, daca nu vrei bataie de cap si esti OK cu optiunile pre-definite.
  – varianta 2 – platformele mai simple gen WordPress, Prestashop pot fi numite WYSIWYG si pot fi folosite cu usurinta de cineva confortabil cu internetul si softuri online in general. Majoritatea setarilor se fac din meniuri prin alegeri de optiuni predefinite. Evident, daca doresti lucruri custom ai nevoie si de programare, dar, daca vrei un magazin simplu, de inceput sunt foarte bune. Poti merge WordPress pentru 15-50 produse , chiar si mai mult, si poti beneficia de baza imensa de pluginuri gata codate. Daca ai intre 50-500 si chiar mai sus, Presta shop este o varianta buna.
  Evident, vei avea nevoie de cunostinte de baza pentru instalarea softului (WP, Prestashop), configurarea DNS samd. nimic complicat, le poti face urmand tutoriale gasite pe net.
  – varianta 3 – o poti numi varianta profesionala – gen Magento. O poti folosi si singur dar are un anumit nivel de complexitate si, de obicei, aceste platforme sunt folosite de magazine mai mari care au putere de programare „in-house” si au nevoi speciale care nu sunt disponibile din baza softului.

  Ia cele 3 optiuni ca titlu informativ.
  Am vazut Magento cu 20 de produse pe el si WordPress cu 2100 de produse in stock. Ia in calcul functiile de care ai nevoie in mod obligatoriu si evalueaza de ce te poti lipsi pentru inceput.

  Un simplu sfat … poti sa incepi cu un magazin simplu, gen http://Bigcommerce.com, si, daca merge vanzarea si te extinzi, poti upgrada cand e necesar. In mod normal, la un magazin mediu, se descurca foarte bine atata timp ca nu vrei individualizari complexe.
  Un alt sfat – fa un plan inainte sa alegi. Incearca sa concepi strategia de marketing (ex: vrei „Abandoned shopping cart” – WP e mai greu de gasit sa mearga bine; Prestashop de baza e gratis dar limitat; liceenta full este in jur de $250; etc …); regulile de shipping (ex; preturi pe zone, produse in pachete, mix de categorii in acelasi pachet … poate e mai ieftin sa trimiti 2 perechi de pantofi in pachete diferite.. etc). Incearca sa pui TOTUL pe hartie inainte sa alegi platforma potrivita.
  Fiecare platforma are anumite lucruri incluse, anumite functii poti fi cumparate ca addonuri si anumite functii trebuiesc programate cap-coada.

  Sper sa te ajute.
  E.

 6. Felicitari, e o idee inteleapta, mai ales ca wp e extrem de flexibil dpv seo.

  0
  2014-04-16T21:44:34+03:00

  Salut Liviu, Din proprie experienta iti pot spune ca daca nu incepi sa acumulezi experienta in domeniul online, o sa peirzi bani. Cel putin asa a fost in cazul meu. Am decis sa-mi fac site, am angajat un programator, am facut site-ul in PrestaShop si am asteptat sa vina banii ce intarziau sa apara.
  Am pus burta pe care, ochii pe youtube si Ecompedia si urechile spre ce spune Liviu Taloi si pot spune ca rezultatele au inceput sa apara. Iti recomand sa ai in vedere inscrierea la GPeC 2015 cu site-ul ce il vei face anul acesta, pt consiliere.
  Succes si vorba lui Liviu -„Spor la Conversii!”

Lasă un răspuns

Browse