Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

You must login to ask a question.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

Stii sa te feresti de fraudele online? Fa-ti testul, pe sigurantaonline.ro!

Octombrie este luna europeana a securitatii cibernetice si, cu aceasta ocazie, Politia Romana, Directoratul National de Securitate Cibernetica (DNSC) si Asociatia Romana a Bancilor (ARB) lanseaza o campanie pentru informarea cetatenilor, in vederea protejarii impotriva fraudelor online: #SigurantaOnline. Incepand de azi, pe site-ul sigurantaonline.ro, oricine poate completa un chestionar prin care isi poate masura nivelul de educatie cybersecurity, anunta organizatorii, intr-un comunicat de presa.

Datele introduse de utilizatori nu trebuie sa fie reale, iar site-ul nu colecteaza date cu caracter personal. Quiz-ul a fost dezvoltat special pentru campania #sigurantaonline si ofera utilizatorilor atat posibilitatea sa isi testeze rezistenta la fraudele online cat si sa afle informatii utile navigarii in siguranta pe Internet.  Pe parcursul quiz-ului, participantii se confrunta cu mostre de atacuri tip phishing si smishing inspirate din diferite incidente intalnite in online. Pentru fiecare intrebare, utilizatorul primeste indicii clare despre cum sa recunoasca o tentativa de frauda, cum sa evite sa devina victima a infractorilor cibernetici si cum trebuie sa procedeze daca a fost fraudat online.

Campania #SigurantaOnline a debutat cu un experiment online: mai multe bannere de test, cu mesaje de tip phishing, au fost postate pe diferite site-uri, pentru a testa cat de usor dau oamenii click pe un banner, cand li se propune un castig sigur. Astfel, in 6 zile de campanie, peste 6.700 de persoane au dat click pe un banner care le promitea un castig sigur (55%), castigarea unor aparate de folosinta indelungata (38%), investitii sigure (5%) sau o vacanta de vis (2%). Majoritatea celor care au dat click sunt barbati (60%) cu varsta intre 35-54 ani. Dupa accesarea banner-ului de test, cetatenii au fost redirectionati catre sigurantaonline.ro, unde au fost invitati sa completeze chestionarul despre cum sa se protejeze online.

Romania se claseaza in topul tarilor europene cu cele mai bune si rapide conexiuni de Internet (potrivit rapoartelor privind Indicele Economiei si Societatii Digitale/DESI), dar au un nivel scazut al educatiei digitale. Astfel, 49% dintre locuintele din tara noastra sunt abonate la servicii de banda larga de foarte mare viteza, Romania situandu-se astfel pe locul 5 in UE. Cu toate acestea, mai putin de o treime dintre cetateni au competente digitale cel putin elementare. Potrivit statisticilor DNSC, 90% din atacurile cibernetice sunt indreptate asupra utilizatorului obisnuit. Factorul predominant ce faciliteaza aceste atacuri este eroarea umana, lipsa informatiei sau a pregatirii adecvate.

Leave a reply