Ref. import produse UE/non-UE pe societate cu/fara TVA

Raporteaza
Intrebare

Please briefly explain why you feel this question should be reported .

Raporteaza
Cancel

Buna ziua! As dori sa infiintez un SRL, neplatitor de TVA, pt comercializarea de imbracaminte (eventual si incaltaminte) pt copii. Intrebarea mea este urmatoarea: e obligatoriu sa fiu SRL platitoare de TVA pt a importa din UE asemenea produse? Presupun ca eu platesc oricum TVA-ul tarii din care cumpar produsele.
Daca as importa din tari extra comunitare (gen China, India) , exista alte reguli? E obligatoriu in acest caz TVA-ul? Multumesc mult pt raspunsuri.

Rezolvat 0
Chestiuni legale Contractele cu furnizorii Organizare magazin online Andreea Rusu 10 ani 3 raspuns 4228 vizualizari 0

Răspunsuri ( 3 )

 1. Daca vei fi neplatitoare de Tva vei platii TVA-ul din tara de origine ( uk-20% , ungaria 27% etc) Daca devi platitoare, tot ce aduci din comunitate le iei fara TVA, pe care il vei platii in momentul in care le facturezi.
  Pt. ce aduci din extracomunitar, TVA se plateste la vama.
  Vezi ca pt importuri trebuie sa ai cod EORI si sa faci si raportare INTRASTAT.
  Pentru mai multe detalii iti sugerez sa iei legatura si cu un contabil.
  Succes.

 2. Pentru operatiuni comerciale este avantajos sa fi platitor de tva, pentru ca vei scadea cam orice forma de cheltuieli de firma purtatoare de tva. Varianta in care este benefic sa fi neplatitor este cazul firmelor mici si medii ce ofera consultanta, servicii, etc, unde cheltuielile cu tva nu sunt importante.

 3. Buna ziua,

  Inregistrarea in scopuri de TVA este obligatorie atunci cand, in cazul achizitiilor intracomunitare, este depasit pragul de 10 000 EUR (34.000 in echivalent lei) .

  Pana la atingerea acestui prag, furnizorul din UE va factura cu TVA din tara sa, iar dumneavoastra nu veti avea alta obligatie din punct de vedere al TVA. Inainte de depasirea pragului de 10.000 EUR, va trebui sa solicitati obtinerea codului special de TVA, in baza caruia furnizorul va factura fara TVA, insa dumneavoastra va trebui sa platiti TVA 19% in Romania la buget, dupa depunerea decontului special de TVA.

  Daca optati pentru inregistrarea de TVA pe cod normal (in cazul in care nu depasiti plafonul cifrei de afaceri de 300.000 lei – cand optiunea devine obligatie), atunci la achizitiile intracomunitare aveti avantajul ca factura va fi fara TVA si dumneavoastra nu aveti obligatia de a plati TVA la achizitie. In schimb deveniti platitor de TVA pentru toate tranzactiile (ex. veti colecta TVA la toate vanzarile in tara).

  Pe teritoriul Uniunii Europene, avantajul de a fi platitor de TVA consta in ceea ce se numeste taxarea inversa: daca furnizorul si clientul detin cod de TVA valid, iar transportul are loc pe teritoriul Uniunii, atunci se poate aplica regimul taxarii inverse – cumparatorul va indica in declaratia de TVA suma atat pe TVA deductibil cat si pe TVA colectat , fiind astfel evitat fluxul de numerar.

  In ceea ce priveste importurile, acestea sunt intotdeauna impozabile din pucnt de vedere al TVA.

  Pentru mai multe informatii, va invitam sa accesati articolele de mai jos.

  https://www.smartbill.ro/blog/platitor-tva/

  https://www.smartbill.ro/blog/regim-tva-intracomunitar/

  Sper ca informatiile de mai sus sa iti fie de folos.

  O zi frumoasa

  Mircea Capatina
  https://www.smartbill.ro/

  Cel mai bun răspuns

Lasă un răspuns

Browse