Pot primi donatii pe site – fara firma, carti electronice?

Raporteaza
Intrebare

Please briefly explain why you feel this question should be reported .

Raporteaza
Cancel

Neavand firma, doresc sa fac un site prin intermediul caruia sa ofer gratuit utilizatorilor carti in format electronic, scrise de mine si iesite de sub incidenta contractelor de editare (cartile au fost publicate la edituri din Romania si vandute in anii anteriori in librarii, inclusiv pe net). Iata intrebari la care va rog sa ma ajutati sa obtin raspunsuri:

1. Pot pune pe site un buton Donate prin intermediul caruia vizitatorii acestuia sa-mi doneze sume mici de bani (exemplu: 2 euro) in contul meu de Paypal, pentru a putea sustine in continuare site-ul?
2. Daca da, ce formalitati (legale, fiscale) trebuie indeplinite?
3. Sumele obtinute ca donatie trebuie declarate la fisc?
4. Trebuie platit impozit pentru sumele primite cu titlu de donatie?
5. Exista o limita superioara pentru sumele obtinute ca donatie?

Multumesc!

Deschis 1
Chestiuni legale Contabilitate & Gestiune Traian Anghel 7 ani 1 raspuns 5781 vizualizari 0

raspuns ( 1 )

 1. Buna ziua,

  Din punct de vedere fiscal, donatiile nu sunt venituri impozabile. Singurele impozabile ar fi donatiile de imobile (cladiri/terenuri), dar nu este cazul. Prin urmare, aici nu v-ar limita. Nu exista limita superioara pentru donatii, dar exista in schimb conditii de forma.

  In schimb, din punct de vedere juridic, donatiile in Romania trebuie facute in forma scrisa autentica (la notar). Altfel, donatia este nula.

  Forma autentica a donatiei nu este necesara in schimb in cazul „darurilor manuale”.
  Darul manual este o formă specială de donaţie care are ca obiect bunuri mobile corporale (de exemplu, bani în numerar) pentru formarea şi validitatea căreia, pe lângă acordul de voinţă al părţilor, este necesară tradiţiunea, adică predarea efectivă, materială a bunului (a numerarului).

  Daca primiti cadouri (bunuri), ele trebuie enumerate si evaluate, chiar intr-un contract de donatie sub semnatura privata. Altfel, donatia este iarasi nula.

  Daca primiti bani cu o valoare de pana la 25.000 RON, acestia pot fi un dar manual, cu excepţia cazurilor prevăzute de lege (art. 1011 alin. 4 din Codul civil). Cu alte cuvinte, pentru sume de bani până in 25.000 de lei, legiuitorul permite ca donaţia să nu îmbrace forma autentică – actul nu mai trebuie facut la notarul public, iar suma respectivă poate fi doar predată donatarului (făcându-se „tradiţiunea” bunului, a banilor în numerar) prin „dar manual”, fiind suficient într-un astfel de caz acordul de voinţă al părţilor (donator şi donatar).

  „Art.1011 Cod civil
  (4) Bunurile mobile corporale cu o valoare de până la 25.000 lei pot face obiectul unui dar manual, cu excepţia cazurilor prevăzute de lege. Darul manual se încheie valabil prin acordul de voinţe al părţilor, însoţit de tradiţiunea bunului.”

  Cod Fiscal– „TITLUL IV – Impozitul pe venit ART. 62 – Venituri neimpozabile
  In înțelesul impozitului pe venit, următoarele venituri nu sunt impozabile:
  p) sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare și aur financiar, primite cu titlu de moștenire ori donație. Pentru proprietățile imobiliare, în cazul moștenirilor și donațiilor se aplică reglementările prevăzute la art. 111 alin. (2) și (3);”

  Fiind vorba doar de un buton de donatie, este clar ca nu veti putea indeplini conditia de act notarial autentic, prin urmare, ar trebui sa includeti pe blogul dvs, prevederile legale mentionate mai sus si faptul ca acceptati donatia in momentul virarii sumelor. Altfel, sumele vor fi cel mai probabil reinterpretate de ANAF in caz de control fiscal ca fiind venituri din activitati independente si impuse ca atare.
  Daca ajungeti sa incasati sume considerabile, sau depasiti suma de 25.000lei pe donator, va recomand sa va deschideti mai degraba un PFA, si sa considerati acele venituri din donatii ca si venituri ale PFA-ului, urmand sa achitati 16% impozit aferent lor (plus sanatate/pensie, etc).

  ANAF are acces din 07.2016 la toate conturile bancare ale persoanelor fizice — discutabil insa daca si la cele de Paypal. Daca banii ajung in contul bancar si sunt sume mari, va trebui sa justificati provenienta lor.

  Altfel, pentru donatii (daruri manuale) nu se face nicio declaratie la ANAF.

  Raspuns formulat pentru SMART BILL de
  Alina Bordea
  Consultant Fiscal
  BETA CONT http://www.betacont.ro

Lasă un răspuns

Browse