Plata TVA pentru Google Adsense

Raporteaza
Intrebare

Please briefly explain why you feel this question should be reported .

Raporteaza
Cancel

Buna ziua. Am cateva siteuri pe care rulez bannere de la Google Adsense ca si persoana fizica (Nu ca si PFA). Castigurile, care uneori intr-un an au depasit plafonul de TVA din Romania, am declarat prin Declaratia 201, am si platit impozitul de venit pentru ele la timp.

Intrebarea mea este, trebuia sa platesc si TVA pentru veniturile cand am depasit plafonul de 220.00 de lei? Din cate stiu Google plateste TVA-ul in Irlanda si pentru cei din Romania.

Trebuia sa ma inregistrez in VIES pentru astfel de castiguri? Daca nu am facut ce se intampla? Pana acuma cativa ani buni am depus Declaratia 201, si am si platit impozit, nu a contestat nimeni metoda asta.

Deschis 0
Contabilitate & Gestiune vinstoon 6 ani 4 raspuns 3506 vizualizari 0

Răspunsuri ( 4 )

  1. Buna,

    Pentru declararea veniturilor se depune Formularul 201 – „Declaratie privind veniturile realizate din strainatate” – pana pe data de 25 mai a anului urmator celui de realizare a veniturilor, in caseta „Alte venituri”. Asadar, din punct de vedere al impozitului pe venit ati procedat corect.

    In privinta TVA, conform art. 316 din Codul Fiscal, persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile, trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA daca in cursul unul an calendaristic atinge sau depaseste plafonul de scutire de 220.000 lei, in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau depasit acest plafon.

    In sensul prevederilor fiscale, activitatile economice cuprind activitatile producatorilor, comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor liberale sau asimilate acestora.

    Veniturile din Adsense se pot incadra la prestari de servicii.

    In general, daca persoana impozabila a atins sau a depasit plafonul de scutire si nu a solicitat inregistrarea, organele vor proceda dupa cum urmeaza:

    – in cazul in care nerespectarea prevederilor legale este identificata de organele de inspectie fiscala inainte de inregistrarea persoanei impozabile in scopuri de TVA, acestea vor solicita plata taxei pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze daca ar fi fost inregistrata normal in scopuri de taxa, pe perioada cuprinsa intre data la care persoana respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de taxa daca ar fi solicitat in termenul prevazut de lege inregistrarea si data identificarii nerespectarii prevederilor legale;
    – in situatia in care nerespectarea prevederilor legale este identificata dupa inregistrarea persoanei impozabile in scopuri de TVA, de asemenea organele de control vor solicita plata taxei pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze daca ar fi fost inregistrata normal in scopuri de taxa, pe perioada cuprinsa intre data la care persoana respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de taxa daca ar fi solicitat inregistrarea in termenul prevazut de lege si data la care a fost inregistrata.

    In privinta veniturilor din Adsense, fiind vorba de tranzactii intracomunitare, nu se plateste efectiv TVA, insa exista obligatii declarative din dobandirea calitatii de platitor de TVA. Neindeplinirea lor poate duce la amenzi.

    Sper ca informatiile de mai sus sa iti fie de folos.

    0
    2018-01-15T15:15:13+02:00

    Multumesc frumos. Cred ca au fost de folos!

    In 2015 si in 2016 am depasit plafonul de 220.000, si habar nu aveam ca si o persoana fizica trebuie sa ceara inregistrare in scopuri TVA. Pana acuma am platit doar impozit pe profit, cum mi-au trimis cei de la ANAF, altceva nu am primit.

    Amenda cat poate sa fie pentru neglijenta asta?

  2. Buna,

    Art. 336 din Codul de procedura fiscala prevede :

    Constituie contraventii urmatoarele fapte, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate, potrivit legii, infractiuni:

    a) nedepunerea de catre contribuabil/platitor la termenele prevazute de lege a declaratiilor de inregistrare fiscala, de radiere a inregistrarii fiscale sau de mentiuni;
    b) neindeplinirea de catre contribuabil/platitor la termen a obligatiilor de declarare prevazute de lege, a bunurilor si veniturilor impozabile sau, dupa caz, a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume, precum si orice informatii in legatura cu impozitele, taxele, contributiile, bunurile si veniturile impozabile, daca legea prevede declararea acestora;
    Aceste contraventii se sanctioneaza cu amenda de la 500 la 1000 lei pentru fiecare din aceste fapte prevazute la lit. a) si b) de mai sus.

    O amenda distincta este pentru o declaratie speciala prin care se declara tranzactiile intracomunitare (D390) .
    Astfel, potrivit art. 337 din acelasi cod de procedura fiscala, constituie contraventii urmatoarele fapte:

    a) nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor recapitulative reglementate de normele din Codul fiscal privind taxa pe valoarea adaugata;
    Contraventia se sanctioneaza astfel:
    a) cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei in cazul savarsirii faptei prevazute la lit. a)

    O zi frumoasa!

    0
    2018-01-17T14:55:11+02:00

    Multumesc pentru raspuns.

    Acuma ce sa fac? Sa ma duc sa fac declaratia respectiva, sau sa astept sa trimita ei amenda?

    Repet, toate contributiile le-am platit la zi, legat de aceste declaratii care le-am depus.

Lasă un răspuns

Browse