Neplătitor TVA – Bunuri și servicii UE
RaporteazaPlease briefly explain why you feel this question should be reported .
Bună ziua,
Îmi puteți spune vă rog care sunt obligațiile unei firme neplătitoare de TVA care dorește atât să importe mărfuri din spațiul UE cât cât și să plătească facturi pentru servicii (Google AdWords/Facebook).
Răspunsurile găsite pe internet sunt foarte diferite. Varianta la care am ajuns este ca o firmă
neplătitoare de TVA trebuie să se înscrie în ROI și poate să cumpere mărfuri din UE, plătind TVA-ul în țara aceea iar la ANAF să nu mai depună nimic special până în 10.000 EUR, iar în cazul serviciilor (indiferent de valoare) să introducă codul primit din ROI, factură să fie emisă fără TVA, iar acesta urmând a fi plătit în țară printr-o declarație specială.
Voi cum știți?
Răspunsuri ( 3 )
Este corect raspunsul gasit, desi este usor abreviat.
A fost si discutie pe pagina de Facebook ANAF pe aceasta tema. Si este obligatoriu cod de TVA special pentru reclama de la Google si Facebook.
Pentru achizitie servicii (Google, Facebook): obligatoriu cod de TVA special doar pentru UE, si inregistrare in VIES/ROI. Altfel, riscati amenda de 5000lei pentru neinscrierea in VIES. Este un risc mare, pe care eu nu mi l-as asuma.
Mai bine luati facturile pe numele dvs de la Facebook, si nu le mai bagati in firma (conta) daca vi se pare greu sa va luati acel cod de TVA– desi nu este, si pierdeti cheltuieli deductibile astfel.
Pentru achizitie de bunuri: exista un plafon pana la 34.000lei (10.000 Euro la un curs vechi) pana la care nu aveti obligatia sa va luati acel cod special de TVA si nici sa va inscrieti in VIES/ROI. Veti plati TVA-ul din tara UE din care cumparati, care poate fi mai mic sau mai mare. Pana in 34.000lei achizitii nu veti datora TVA in Romania (ci il platiti la furnizor).
Dar, daca luati acel cod de TVA pentru servicii, atunci automat il veti folosi obligatoriu si pentru achizitiile de bunuri (fara sa mai tineti cont de vreun plafon).
Practic, veti comunica partenerului codul special de TVA, el va emite factura fara TVA si dvs veti achita 20% in tara TVA pentru aceste produse, cu ajutorul unor declaratii speciale de TVA.
La intern– veti fi in continuare neplatitor de TVA. Nu veti datora TVA pentru vanzarile facute, si nu veti deduce TVA din achizitii. Este varianta pe care o recomand pentru ca nu veti plati TVA la marja de adaos, si este ideala daca vindeti produse direct catre populatie.
Daca vindeti preponderent catre clienti business, atunci recomand inregistrarea in scopuri de TVA si la intern, urmand sa va inregistrati si in VIES direct cu codul de TVA, fara acel cod special.
Alina Bordea
Consultant Fiscal
BETA CONT
http://www.betacont.ro
Pentru fiecare achizitie de servici se depune acea declaratie.
Si drept trebuie sa te inscri si in ROI.
Pe partea de bunuri nu stiu cum sta treaba, dar poti sa ii contactezi pe cei de la http://auditexpert.ro si cu siguranta te vor lamuri + te pot si ajuta sa te inscri si in ROI si cu acele declarati.
Salut,
Am gasit un articol foarte interesant pe aceasta tema ieri:
https://expertizainsolventa.wordpress.com/2016/07/11/inregistrare-in-scop-de-tva-si-roi-pentru-tranzactii-intracomunitare-ce-trebuie-stiut/
Prezinta mai multe spete. Sper sa-ti fie de ajutor!