Magazin online livrare prin curier si posta – factura si chitanta

Raporteaza
Intrebare

Please briefly explain why you feel this question should be reported .

Raporteaza
Cancel

sunt pe punctul de a-mi deschide un magazin online si sunt in dilema cu cateva lucruri legate de livrarea produselor prin curier si posta. Am tot citit aici si in alte parti si am inteles ca daca livrez prin Posta/Curier nu va mai fi nevoie sa emit bon fiscal ci doar factura. Din ce am inteles pasii ar fi urmatorii:

pregatesc marfa –> adaug factura in colet–> curierul ridca coletul –> il duce la client, emite chitanta clientului –> imi retuneaza banii in mana sau in cont bancar. In momentul in care imi returneaza banii in mana,mai trebuie sa dau ceva curierului gen  chitanta  sau imi da el mie chitanta?

In momentul in care emit factura, trebuie sa trec pe factura si costul livarii prin curier sau e suficient sa trec doar costul bunului vandut?

Curierii ofera optiunea de plata a transportului la expedior si la destinatar. Care din ele ar fi recomandat sa o folosesc?

Deoarece costul prin curier este destul de ridicat daca nu ai un numar mare de livrari lunar, as putea folosi ptr livrari plataformele de vanzari online gen olx…care au contracte avantajoase si permit livrarea la un cost mai mic?

Multumesc

 

 

Deschis 1
Chestiuni legale Contabilitate & Gestiune eug123 4 ani 7 raspuns 3565 vizualizari 0

Răspunsuri ( 7 )

 1. Buna ziua,

  Asa este, la livrarea prin curier sau posta nu este nevoie sa emiteti bon, deci nu aveti nevoie de casa de marcat.

  Curierii lucreaza in general cu urmatorul flux de documente /operatiuni:

  • Curierii transporta bunurile de la expeditor la destinatar care poate fi persoana fizica sau juridica, unde incaseaza numerarul: documentul utilizat este o chitanta (ramburs) care contine informatii cu privire la expeditor si factura.

  • Pentru a transfera banii incasati catre expeditor, expeditorul emite o factura de decontare- fara TVA.

  Curierii pot sa ramburseze suma catre expeditor fie in numerar caz in care documentul justificativ care trebuie intocmit de expeditor este chitanta, fie prin banca, caz in care suma se va reflecta pe extrasul de cont de la banca.

  In ce priveste factura de decontare care se face de catre expeditor catre curier pentru sumele incasate de acesta din urma in numele sau, se pune intrebarea daca este purtatoare sau nu de TVA.

  Sper ca informatiile de mai sus sa iti fie de folos.

  O zi frumoasa

  Mircea Capatina
  https://www.smartbill.ro/

 2. Salut, asa cum spunea si Mircea, nu ai nevoie de bon. Da curierul in locu tau

 3. Buna ziua
  Raspund si eu la 2 intrebari, le inversez ordinea pentru a fi mai clar raspunsul
  1.In momentul in care emit factura, trebuie sa trec pe factura si costul livarii prin curier sau e suficient sa trec doar costul bunului vandut?
  2.Curierii ofera optiunea de plata a transportului la expedior si la destinatar. Care din ele ar fi recomandat sa o folosesc?

  2. Firma Dvs va incheia contract cu firma de curierat, in care veti avea niste tarife de transport si de rambursare a valorii marfii, cu siguranta mai mici decat le ofera curierul persoanelor care nu au contract, asa cum sunt, de ex, clientii Dvs finali. De aceea este bine sa puneti plata transportului si a rambursarii la Dvs- expeditor
  1. Pentru ca ati optat la plata transportului la expeditor aveti posibilitatea sa va recuperati acest cost punandu-l pe factura clientului alaturi de marfuri. Pe factura poate sa apara pozitie distincta sub lista de marfuri – Transport (704) – aici v-am mentionat si contarea din contabilitate
  Sper sa va fi fost de folos
  Spor!

 4. Salut,
  Indiferent cu cine livrezi, posta sau curier, dupa cum zic si mai sus colegii, important e sa faci contract cu ei ca sa obtii un pret mai mic de livrare si apoi sa stabilesti cu ei sa iti dea banii inapoi in cont colector(mai putin la posta, am impresia ca ei iti dau banii in plic sau ceva de genul).
  In ceea ce priveste costul de transport, il facturezi si se aduna la suma finala, pe care o treci si pe awb la ramburs.
  Factura o pui in colet, iar la livrare curierul ii emite chitanta de incasare clientului.
  Apoi banii de la curier iti intra in cont.
  Spor si conversii iti urez.

 5. O mica completare. Banii care se intorc de la curier, fie cash in plic fie in cont pot fi insotiti de un borderou care il introduci in contabilitate. De ex in cont iti pot intra 12.121 lei in ziua de 01 aug 2019, aceasta suma o “potrivesti” cu informatiile din borderoul clientului pentru a vedea comenzile incasate in sine.

 6. Daca primesti banii cash de la curier atunci ai nevoie de casa de marcat, daca ii primesti in cont nu.
  Orice intrare de bani in casieria firmei trebuie sa aiba un document justificativ si in cazul de fata bonul fiscal.

 7. Multumesc mult pentru raspunsuri.
  Initial am trimits pachetele prin intermediul platformei olx . Pe facura treceam doar costul produsului iar clientul isi platea separat transportul de 24ron la curier.Cred ca a fost cel mai avantajos pentru mine.
  Dupa o luna am semnat un contract cu Urgent Cargus, tarfiul de transport e cam acelasi cu olx dar in schimb mi-au crescut mie cheltuilelie. Banii ii primesc ramburs in cont bancar, curierul depune banii prin ordin de plata ptr fiecare colet livrat iar banca ma taxeaza cu cate 5 ron la fiecare tranzactie. Cand platesc facturie emise de curier, la fel sunt taxat cde banca. Deci practic nu prea renteaza, ar trebui sa cresc pretul produsului care il comerciolize cu 5ron pentru a-mi recupera comisionul bancii sau ma gandesc sa intreb la cargus daca nu cumva se poate sa-mi livreze toti banii odata pe luna, in acest fel as scapa de comisionul de 5orn pe care banca il opreste la fiecare tranzactie si l-as plati o singura data.
  Mai sunt persoane care primesc banii in cont? Voi cum procedati?
  Multumesc

Lasă un răspuns

Browse