Lei, euro, dolari sau moneda ţării cumpărătorului

Raporteaza
Intrebare

Please briefly explain why you feel this question should be reported .

Raporteaza
Cancel

Iată o situaţie ipotetică ( 🙂 dar care poate deveni reală oricând): prin intermediul unui site, o firmă va vinde servicii în toată lumea (să spunem – ca număr de vânzări – jumătate în România, jumătate în restul lumii). Pe site va fi implementată plata cu cardul (la un procesator din România) şi prin Paypal. Iată câteva întrebări:

1) Care trebuie să fie moneda contului pe care-l va avea firma la bancă? Trebuie două conturi (unul în lei şi altul în valută)?
2) În ce monedă/monede trebuie exprimate preţurile serviciilor vândute?
3) Este avantajos ca preţurile să fie exprimate în moneda ţării cumpărătorului?
4) Care este cel mai bun scenariu „monedă cont bancă monedă preţ serviciu”?

Răspunsurile la întrebări vor fi ghidate de interesele vânzătorului. 🙂

Deschis 0
Chestiuni legale Organizare magazin online Traian Anghel 10 ani 2 raspuns 1740 vizualizari 0

Răspunsuri ( 2 )

    0
    2014-08-14T13:33:43+03:00

    Salut Traian,

    Uite cateva detalii care te pot ajuta:
    1)Moneda contului este moneda in care il deschizi cu procesatorul. Daca deschizi contul in USD, toate tranzactiile de pe site vor fi convertite in USD si vor fi transferate in contul tau in aceasta moneda.
    Alegerea monedei potrivite depinde de fiecare magazin in parte. Ia in calcul comisioanele de schimb valutar ale bancii din spatele procesatorului, ratele de conversie, perioadele de asteptare, si procesul de conversie (ex: din USD in RON se merge USD=>RON sau USD=>EUR=>RON). Ia in calcul si moneda in care faci contabilitatea magazinului. Poate avea un impact direct asupre volumului de munca.

    2-3) Poti merge pe o mondeda default si lasa vizitatorul sa schimbe moneda (http://www.firebox.com/ – vezi dreapta sus); poti alege moneda si tara de shipping bazat pe IP (http://www1.bloomingdales.com/ – vezi pop-upul prima oara cand vizitezi siteul). Eu as merge pe varianta a doua – moneda pe baza IP-ului vizitatorului + posibilitate de a o schimba (selectorul de moneda pus intr-un loc proeminent, usor vizibil)

    4) Nu sunt sigur ca inteleg intrebarea, deci s-ar putea sa raspund pe langa 🙂
    Avand in vedere ca CREZI ca o sa vinzi servicii 1/2 in Romania si 1/2 in restul lumii – as folosi o varianta hybrid pentru inceput – procesor de carti de credit pentru Romania (pentru a diminua comisioanele si pierderile din conversii bancare) si Paypal pentru restul lumii. Prin Paypal se pot lua si plati cu cartea de credit (fara creearea unui cont de Paypal).
    Poti rula asa cateva luni sa vezi daca socoteala de acasa se potriveste cu cea de la targ, sa evaluezi volumele de vanzari si de unde vin. Dupa ce ai mai multe date despre provenienta vanzarilor, poti decide mai usor cum este mai ieftin/8profitabil pentru tine si daca mergi pe un procesator de carti in RO pe RON sau pe unul international in USD/EUR din care tragii banii in contul firmei in RO.

    Sper sa te ajute.
    E.

  1. Vă mulţumesc pentru răspunsuri! Mi-au fost de un real folos.

Lasă un răspuns

Browse