Intrebare drept comercializare produs marca inregistrata

Raporteaza
Intrebare

Please briefly explain why you feel this question should be reported .

Raporteaza
Cancel

Salutare. Daca detin un produs x care este marca inregistrata si il vand unui client y (b2b) iar clientul y il vinde altui client z (tot b2b) iar acesta vinde mai departe (b2c) am dreptul sa-i interzic clientului z sa-mi comercializeze produsul pe motiv ca-mi foloseste neautorizat marca inregistrata?

Rezolvat 0
Chestiuni legale Tiptil 6 ani 2 raspuns 1732 vizualizari 0

Răspunsuri ( 2 )

  1. Da, ai dreptul sa-i interzici lui Z sa iti vanda produsul tau cu marca inregistrata.
    Speta e prevazuta expres de art 36 (3) b) din legea 84/1998

    Art. 36
    (1)Înregistrarea mărcii conferă titularului său un drept exclusiv asupra mărcii.
    (…)
    (3)(…) titularul mărcii poate cere să fie interzise terţilor, în special, următoarele acte:
    b)oferirea produselor sau comercializarea ori deţinerea lor în acest scop sau, după caz, oferirea sau prestarea serviciilor sub acest semn;

    De asemenea ai putea din momentul in care faci contractul cu y, sa ii precizezi exact ce are voie sa faca sau nu cu produsele cu marca ta (de ex. ca nu poate sa o vanda b2b catre z sau doar in conditiile abc, etc..).

    Atentie insa – vorbim exclusiv de contracte B2B.


    Ataşament
    Cel mai bun răspuns
  2. Intrebarea initiala este daca X se poate opune lui Z. Raspunsul corect este da, se poate opune.

    Sigur, ca sa aiba si succes trebuie sa demonstreze exact de ce se opune – nu doar pentru prejudicii aduse marcii, pot fi si alte modificari ale starii produselor sau alte motive temeinice (de ex. nerespectarea conditiilor de vinzare impuse licentiatilor).

    De asemenea, si Z poate invoca epuizarea dreptului la marca prin prima vânzare. Ceea ce spune decizia ICCJ citata de tine este ca într-un astfel de caz in care Z invoca epuizarea el trebuie să demonstreze acest lucru.
    „Sarcina unei asemenea probe revine persoanei care invocă epuizarea dreptului la marcă (…)
    , terţul care invocă epuizarea dreptului la marcă, chiar dacă a achiziţionat produsele de pe piaţa din afara Uniunii Europene/Spaţiului Economic European, nu este dispensat de obligaţia de dovedire a împrejurării că prima intrare pe piaţa comunitară a produselor achiziţionate a fost operată chiar de către titularul mărcii sau cu consimţământul acestuia. Totodată, în materia epuizării dreptului la marcă, acordul titularului mărcii trebuie să vizeze fiecare exemplar al produsului pentru care este invocată epuizarea dreptului la marcă,”

    Nu stiu daca simplele facturi sunt suficiente in acest sens, depinde si daca exista niste conditii specifice contractuale sau de folosire a marcii. Depinde si de motivatiile cu care X se opune lui Z.

    Toate aceste situatii depind de situatia de fapt, inclusiv contracte si facturi – de aceea pentru orice speta concreta pot sa recomand sa mergi la un avocat sa se uite pe ele si sa-ti dea o interpretare pe speta ta.

    Altfel, din pacate putem doar sa aproximam la nivel teoretic, bazat pe ce presupune fiecare din intrebarea initiala. 🙁

Lasă un răspuns

Browse