INTERVIU: ECOMpedia a stat de vorba cu ALaPlaya.ro
Alaplaya.ro a vazut lumina Internetului pe 18 iunie 2021, zi in care au venit si primele comenzi, ne-au povestit Lavinia Plohod si Alin Tatarca (foto, Cofondatori ALaPlaya.ro). Magazinul online vinde produse pentru plaja, perfecte pentru toti cei care iubesc marea si soarele: poncho-uri (pentru femei, barbate, copii si catei), prosoape si genti. Aflati, din interviul de mai jos, in e constau planurie de trecere in offline ale afacerii digitale a celor doi si pe ce platforme de socializare sunt prezenti, cu brandul lor.
Pentru intreaga lista a interviurilor realizate de noi, intrati aici!
ECOMpedia.ro: De ce ati ales acest nume pentru magazinul online?
Lavinia Plohod si Alin Tatarca: Am avut mai multe optiuni. Prea multe chiar. Si pentru ca vorbim de un magazin online, am folosit un funnel pentru a decide ce naming ramane. Top of funnel – am avut criterii precum „ceva sa sune bine”, „ceva usor de retinut”, „ceva ritmat, daca se poate”. Middle of funnel – criterii de tipul „ceva care sa ne pozitioneze rapid”, „ceva nisat, dar ofertant pe viitor”. Bottom of funnel – aici am avut criteriile cele mai obiective, cum ar fi „ceva care sa fie liber pentru domeniu .ro (dar si international)” sau „ceva ce putem inregistra la OSIM“. Singura varianta care a bifat toate etapele funnel-ului a fost „alaplaya”.
De unde v-a venit ideea de business? Aveti vreun model in domeniu?
Sunt 3 factori care au favorizat aparitia ALaPlaya.ro:
- Pasiunea (si, ulterior, necesitatea). Ne place marea, ne place plaja, ne place libertatea pe care o avem la malul marii, in natura. Cumva explicabil, pentru ca suntem doua zodii de apa, Rac si Pesti. Pe cat posibil, incercam sa nu stam intre betoane, asa ca (impreuna cu sotia) mergem destul de des la plaja – la cort, la rulota sau la casute – fie ca e vorba de Vama, Vadu, Corbu sau Gura Portitei. Si, in timp, ne-am dat seama ca, pe langa vibe-ul bun pe care ni-l da marea, avem nevoie si de lucruri practice, care sa ne faca viata mai usoara si mai frumoasa pe plaja. Da, ai nevoie de umbrar pe plaja, la fel cum ai nevoie si de haine adecvate. Sau de jocuri pe care sa le joci pe nisip. Ori de echipament ,daca practici sporturi nautice. Sub umbrela „la plaja” sunt foarte multe nevoi la care, am tras noi concluzia, niciun magazin online din Romania nu ofera solutii. Ca iubitor de munte, mai ai o sansa de a gasi un magazin online de unde iti poti lua tot ce ai nevoie. Dar, daca iti place plaja si marea, n-ai o optiune clara. Asa a aparut primul gand al nostru legat de ceea ce ulterior a devenit alaplaya.ro.
- Eram in Bucuresti cand a inceput pandemia si s-au impus restrictiile, asa ca ne-am mutat la Constanta, unde cel putin pe perioada verii lucrurile erau un pic mai relaxate. Asta ne-a adus si mai aproape de mare, de pasiunea noastra. Am inceput sa mergem si mai des la plaja si sa observam nevoile oamenilor. Evident, stiam ca nu putem incepe cu mii de produse, cu foarte multe categorii, asa ca ne-am ales doar acele produse de impact, cu cea mai mare probabilitate de a ne remarca. Ideea a fost sa testam, sa validam si apoi sa construim pas cu pas. Sau val cu val, am zice mai degraba.
- Am zis „OK, hai sa vedem ce se poate intampla”. Aveam cifrele, aveam produsele, aveam planul schitat. Rezultatele le-am simulat pe hartie, dar am vrut sa le confirmam si in realitate. Plus ca eram curiosi sa vedem daca reusim, dupa atatea refuzuri sau raspunsuri demoralizatoare pe care le-am primit pana sa pornim. Am auzit de atatea ori „E prea greu ce vreti sa faceti voi”, incat ne-am ambitionat sa facem.
Ce v-a motivat sa incepeti propria afacere? Ati pornit la drum singuri?
Suntem doi in barca, fiecare cu vaslele lui, dar avem grija sa intindem amandoi panzele, atunci cand e nevoie. Cat despre motivatie, tot contextul pe care l-am mentionat la intrebarea precedenta cred ca ne-a determinat sa ne lansam la apa, iar (ulterior) aparitia rezultatelor ne-a motivat sa crestem tot mai mult, sa mergem in larg.
Ati avut parte de educatie antreprenoriala din facultate sau ati fost autodidacti?
Judecand dupa diplomele noastre, am putea glumi si afirma ca avem si simt estetic, si simt in afaceri. Dar adevarul e ca nicio facultate nu te pregateste pentru a construi si dezvolta un magazin online. Ne ajuta background-ul, nu zicem nu. Insa pentru o artista cu UNARTE si un politehnist convertit la Administrarea Afacerilor, a fost nevoie de mult spirit autodidact.
Cum ati reusit sa strangi bani pentru finantare?
Finantarea am facut-o din surse proprii. Si pentru ca n-am pornit cu un portofoliu extrem de larg de produse, investitia initiala n-a fost una extrem de mare. In timp insa, a fost nevoie de investitii constante, pe care am reusit sa le sustinem pentru ca inca de la inceput am generat vanzari si cash flow.
V-ati lovit de multe bariere la inceput de drum? Cum le-ati depasit?
De foarte multe. Dar cu fiecare bariera depasita am prins incredere ca putem trece de inca una, mai mare. Plus ca am invatat ca, daca nu intalnesti bariere in calea ta, atunci sigur nu esti pe drumul cel bun.
Care sunt avantajele/dezavantajele in a avea propria afacere versus a fi angajat?
Depinde de la persoana la persoana. Si recomandarea noastra este ca fiecare sa incerce. Practic, asta am facut si noi. Nu poti sti ce e mai bine pentru tine, pana nu le incerci pe amandoua. Poti invata enorm de multe din experienta altora, insa tot pe pielea ta inveti cele mai bune lectii.
Care este publicul tinta al site-ului?
Toti cei care iubesc marea, plaja si soarele.
Ce atuuri are site-ul vostru, de ce ar trebui cineva sa va devina client?
Daca e sa ne raportam strict in categoria noastra (magazinele online mici), avem integrate tehnologii pe care le regasim mai degraba la jucatorii medii si mari din piata. Asta a fost si ideea, sa fim pregatiti (cel putin, din punct de vedere tehnic) pentru crestere si scalare.
Ce aveti in plus fata de concurenta? Cum va diferentiati pe piata produselor similare de la noi si cum arata aceasta piata?
Produsele si Customer Service-ul. Momentan avem produse care nu se gasesc foarte usor in online-ul din Romania. Iar la fiecare comanda ne straduim ca oamenii sa ramana cu ceva mai mult decat cu un www care le-a vandut un produs.
De unde va cumparati produsele vandute pe site?
Unele produse am tinut neaparat sa le fabricam noi, aici, in Romania. Iar pentru restul lucram cu producatori si brand-uri numai din EU.
Care sunt canalele de vanzare pe care le folositi?
Incercam sa nu ratam niciunul. Tocmai pentru a testa si optimiza ulterior. In plan avem si trecerea in offline, prin deschiderea unui pop-up store in zone cheie de pe plaja. Iar participarile la festivaluri se vor mari cu siguranta in 2023, acolo unde oamenii pot vedea si testa mai bine produsele noastre. Online-ul va ramane in prim-plan si vom imbunatati site-ul de la sezon la sezon, cu alte functionalitati si produse.
Aveti pagina de Facebook? Cat de important este acest tip de comunicare cu clientii si cat de mult investiti in ea?
Da. Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, incercam sa fim prezenti pe toate platformele si sa generam continut relevant pe fiecare in parte. Uneori ne iese, alteori… mergem la plaja. 😉
Aveti versiune de mobile?
Da, site-ul a fost construit mobile friendly.
Cate dintre comenzile voastre vin de pe dispozitive mobile?
Peste 60% din comenzi vin de pe mobil si tableta.
Cum credeti ca veti incheia anul curent?
Estimam o crestere cu trei cifre. Dar, pentru ca suntem la inceput, in plina dezvoltare, e firesc sa vedem astfel de cifre. Si e, bineinteles,imbucurator.
Ce probleme apar in relatia voastra cu firmele de curierat? Ce ati facut sa le depasiti?
A fost o etapa de incercari, insa am gasit repede solutia. Micile probleme care au aparut le-am rezolvat omeneste, cu intelegere. Cel putin pana acum.
Ce planuri de viitor aveti in online?
Sa ne extindem si sa devenim magazinul la care te gandesti, atunci cand iti lipseste ceva pentru plaja.
Leave a reply