Incalcare Marca Inregistrata – recuperare domeniu roTLD

Raporteaza
Intrebare

Please briefly explain why you feel this question should be reported .

Raporteaza
Cancel

Salut. Cum pot contacta o persoana fizica care a inregistrat un domeniu web?

Daca a incalcat o marca inregistrata, care sunt variantele sa ii cer sa imi cedeze domeniul? Preferabil pe cale amiabila, dar si alte variante.

Multumesc.

Deschis 1
Chestiuni legale Situatii de criza Silviu Udrea 11 ani 12 raspuns 4557 vizualizari 0

Răspunsuri ( 12 )

    0
    2013-07-16T20:21:52+03:00

    Il poti contacta numai prin intermediul formularului pus la dispozitie de RNC/RoTLD. Altfel datele de contact nu sunt publice in cazul unui domeniu detinut de persoane fizice.

    Acu, despre cine are dreptate, marca sau domeniu avem 2 acte, 2 normative (nu stiu daca sunt la nivel de lege, insa sunt in regulamentele nationale si internationale de disputa pe domenii).

    Avem deci art 7 din regulamentul de inregistrare la RoTLD

    7. POLITICA DE DISPUTE. In cazul unei dispute privitoare la un Domeniu de Nume Internet inregistrat in cadrul Domeniului de nivel inalt .ro, disputa intre doua organizatii sau indivizi dintre care una din parti pretinde ca are un drept mai puternic de a inregistra respectivul Domeniu de Nume Internet, ROTLD va asista partile prin medierea cazului. ROTLD va cauta sa stabileasca daca poate fi gasita, prin interventia impartiala a colectivului ROTLD, o rezolvare mutual acceptabila a disputei.
    Conform regulilor pentru inregistrarea de nume in cadrul domeniului .ro si a subdomeniilor sale, ROTLD poate suspenda in anumite cazuri delegarea unui Domeniu de nume Internet:
    (1) numele de domeniu este utilizat intr-o maniera care cauzeaza confuzie in randul utilizatorilor Internet;
    (2) numele de domeniu este administrat intr-un mod care care poate pune in primejdie operatiunile DNS-ului.
    Daca medierea nu are succes, atat contestatarul cat si inregistrantul pot rezolva disputa intr-o instanta judecatoreasca din Bucuresti, Romania.

    Si… acelasi articol din Uniform Domain Name Dispute Resolution Policy de la ICANN (asta e de baza):

    a. Applicable Disputes. You are required to submit to a mandatory administrative proceeding in the event that a third party (a „complainant”) asserts to the applicable Provider, in compliance with the Rules of Procedure, that
    (i) your domain name is identical or confusingly similar to a trademark or service mark in which the complainant has rights; and
    (ii) you have no rights or legitimate interests in respect of the domain name; and
    (iii) your domain name has been registered and is being used in bad faith.
    In the administrative proceeding, the complainant must prove that each of these three elements are present.

    Am asistat la mai multe dispute de acest gen de-a lunul timpului si sunt 2 cazuri aici. Sa presupunem ca marca se numeste MARCA, si domeniul este MARCA.ro

    – daca marca a fost emisa inainte de a se cumpara domeniul MARCA.ro e indubitabil ca MARCA fizica, protejata le OSIM, sau la un alt organism (sa zicem in EU) va avea castig de cauza. Nu am vazut cazuri in care daca domeniul vine dupa si se numeste Airfrance.ro sa ramana pe loc la cumparator, ci dimpotriva cred ca asta a fost unul din primele procese in RO acum ceva vreme, si normal ca AirFrance a castigat procesul… dar marca era deja protejata

    – daca domeniul Marca.ro e deja cumparat si vin eu acum si protejez MARCA, s-ar putea sa nu mai am succes, de ce?? pentru ca trebuie sa indeplinesc cumulat, cu SI logic intre ele, cele 3 conditii de la ICANN: 1 = sa fie marca protejata identica cu numele de domeniu sau foarte aproape ca si denumine, si asta e ok, pe asta il am, 2 = daca cumparatorul de domeniu nu are niciun interes legitim si nici drepturi sa il posede, deja aici discutia se complica putin, si 3 = domeniul a fost inregistrat si e folosit in „rea credinta”.. aici deja e si mai si, si acum explic ce inseamna asta pe romaneste.

    Daca eu am site-ul Marca.ro, dar am si firma Marca Ro SRL, si vand produse care se numesc marca sau sunt inrudite cu numele asta.. asemanatoare ca denumire, si sunt ok, nu fraudez, fac asta de ani de zile, imi platesc taxele de domeniu anual sau cum or fi ele, atunci nicio Marca nu poate sa-mi ia domeniul.

    Deci, daca domeniul e mai vechi decat marca, sa luam acum un nume, „floricele vesele”, si am o firma care vinde flori online, si fac asta de ani de zile, am un buchet, o gama de buchete sub denumirea „floricele vesele” proprietarul marcii nu are cum sa-mi ia numele de domeniu „floricelevesele.ro”. Nu stiu daca e cel mai ok exemplu, insa, daca prestez ceva pe acel domeniu si fac asta cu buna credinta, atunci nu are cine sa-mi ia acel domeniu.

    De fapt, ca si comerciant de buna credinta, ar trebui sa ma intreb cum de a dat OSIM-ul marca fara sa faca o verificare in prealabil, cand exista cineva care deja lucra in domeniul si cu numele acela de buna credinta de ani de zile.. Si Marca poate fi atacata in acest caz.

    0
    2013-07-16T20:43:50+03:00

    Regula este formata din cele 3 (i) de la ICANN, punct. Daca le poti dovedi pe toate, simultan e ok.

  1. 1. Il contactezi prin formularul pus la dispozitie de RoTLD sau alte mijloace de contact de pe site.
    2. Intelegere amiabila – prin orice mijloace poti.
    Daca nu, notificari prin avocat si/sau executor judecatoresc.
    3. Actiune legala:
    – pe UDRP – Uniform Dispute Resolution Policy la OMPI (http://www.wipo.int/amc/en/domains/) sau alt organism acreditat
    – in instanta romaneasca pe dreptul la marca – legea 84/1998

    0
    2013-10-25T21:02:13+03:00

    Din cate stiu, in Romania pentru marcile inregistrate exista clar zona .tm.ro:
    Reguli de Înregistrare (de la ROTLD)
    1. Regulile prezentate in acest document se aplica tuturor celor care solicita inregistrarea domeniilor si subdomeniilor in zona .ro.
    – .ro pentru orice persoana juridica sau fizica;
    – .com.ro pentru firme, produse sau servicii de natura comerciala;
    – .org.ro pentru organizatii non-profit, organizatii sociale, asociatii civile;
    – .tm.ro numai pentru marci inregistrate. Pentru inregistrarea acestor domenii de catre firme din Romania vor fi aduse dovezi de la OSIM sau alte organizatii de inregistrare a marcilor;

    Marca se acorda pentru unul sau mai multe categorii de produse / servicii, conform conventiilor internationale (EURONICE parca). Daca pe nevasta-mea o cheama Mercedes si ii fac un blog mercedes.ro cu tehnici de crosetat, nu poate nimeni sa ma faca sa renunt la domeniul mercedes.ro doar pentru ca o companie are marca pe domeniul auto. Si pot sa fac si tricouri pe care sa scrie Mercedes, cu conditia dar sa nu aibe logo-ul (identitatea vizuala) cu a marcii.
    Mai mult, daca esti mecanic, ai voie sa folosesti fara nici un acord numele marcilor pe care le repari.
    Acum, chiar daca exista o marca si tu comercializezi aceleasi produse, cf. legii 84/1998:
    Art. 38
    (1) Dreptul asupra marcii se epuizeaza, iar titularul nu poate interzice altor persoane folosirea acesteia pentru produse care au fost puse in comert in Uniunea Europeana si in Spatiul Economic European sub aceasta marca de titularul insusi sau cu consimtamantul sau.
    (2) Prevederile alin. (1) nu sunt aplicabile daca exista motive temeinice care justifica opozitia titularului la comercializarea ulterioara a produselor, in special atunci cand starea produselor este modificata sau alterata dupa punerea lor in comert.
    Art. 39
    (1) Titularul marcii nu poate cere sa se interzica unui tert sa foloseasca in activitatea sa comerciala:
    a) numele/denumirea sau adresa/sediul titularului;
    b) indicatii care se refera la specia, calitatea, destinatia, valoarea, originea geografica, perioada de fabricatie a produsului sau perioada prestarii serviciului sub marca, precum si la orice alte caracteristici ale acestora;
    c) marca, daca aceasta este necesara pentru a indica destinatia produsului sau a serviciului, in special pentru accesorii sau piese detasabile.
    (2) Dispozitiile alin. (1) sunt aplicabile cu conditia ca folosirea de catre un tert a elementelor prevazute la lit. a) si c) sa fie conforma bunelor practici din domeniul industrial ori comercial.

    0
    2014-07-14T13:52:09+03:00

    Am rezolvat vorbind la ICI
    Multumesc.

    0
    2014-10-30T17:58:00+02:00

    Cel mai bine e cand poate exista o intelegere amiabila intre parti. In cazul in care nu exista acesta intelegere se poate apela la cabinetele de proprietate intelectuala.

    0
    2015-05-27T15:06:03+03:00

    Cristi, daca doresti ne poti contacta la adresa de email pop@patents.ro te putem ajuta in problema ta.
    Consultanta este gratuita.

    0
    2016-09-28T08:19:56+03:00

    Bună ziua, am un nume de domeniu cumpărat din 2007. În 2007 mi-am înființat firma și tot atunci am achiziționat și domeniu.ro Acum o firmă din U.E înregistrată ca marcă în 2011 care vinde produse cu aceiași denumire cu domeniul meu imi cere în instanță să renunt la domeniu și la numele firmei.
    La înregistrare (firma si domeniu) nu aveam de unde să știu că după 4 ani se va inregistra cineva ca marca .

    0
    2017-03-27T18:30:55+03:00

    Salut,
    Am cumparat, pe firma SRL, un domeniu .ro, care e nume de marketing pentru comertul online, iar domeniul de activitate al produselor este similar cu domeniul, dar produsele nu folosesc acest brand, ci doar site-ul. Domeniul sa zicem ca se numeste AnaMaria.ro, iar dupa ce am verificat, exista o marca, dar cu spatiu intre cuvinte Ana Maria, care e inregistrata pe clasa 35 dupa nomenclator Nisa.
    Firma care detine marca inregistrata, nu o foloseste deloc si nici pentru comert sau import-export.

    Ma intereseaza sa stiu daca pot folosi domeniul fara probleme, care e implicarea si cum pot sta linistit ca nu ma da in judecata, daca eu am fost de buna credinta si doar folosesc un domeniu care seamana cu o marca inregistrata, care nu e folosita, si nici nu e identic cu domeniul.
    Eu as vrea sa inregistrez marca de exemplu ca AnaMaria (impreunat) sau AnaMaria.ro

    Multumesc!

    0
    2017-03-27T19:09:05+03:00

    cel mai bine ar fi sa pui o intrebare noua, sa capeti raspunsuri mai repede, succes!

    0
    2017-03-27T19:09:55+03:00

    Multumesc!

Lasă un răspuns

Browse