Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

You must login to ask a question.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

H.appyCities a lansat DES Hub – platforma de urmarire a digitalizarii Romaniei

Asociatia H.appyCities anunta, intr-un comunicat de presa, lansarea DES Hub – proiect destinat crearii unui cadru de lucru colaborativ, pentru a creste indicatorii Romaniei in clasamentul european al digitalizarii. Lansarea a avut loc cu ocazia Zilei Internationale a Comunicatiilor (17 mai).

Romania ocupa ultimul loc la nivelul Uniunii Europene in ceea ce priveste perfomanta digitala, masurata prin raportul „Digital Economy and Society Index” (DESI), fiind la o distanta foarte mare de media europeana pe toate temele si pe aproape toate sub-dimensiunile acestuia. Mai ingrijorator decat aceasta imagine este faptul ca distanta fata de medie si de penultimele clasate – Bulgaria si Grecia – creste, in ciuda unei imbunatatiri a scorului Romaniei fata de editiile precedente.

Avand in vedere dimensiunea tarii si nivelul dezvoltarii economice, se poate afirma ca performanta digitala a Romaniei se afla cu mult sub potentialul sau real. De asemenea, la multe dintre categoriile DESI (de exemplu, Conectivitate) Romania inregistreaza o scadere constanta, desi se afla, in urma cu cativa ani, printre primele tari din Europa la viteza Internetului sau acoperirea cu retele de comunicatii mobile.

Din dorinta de a oferi un cadru colaborativ care sa impulsioneze toti actorii implicati intr-o abordare coordonata, care are ca tinta cresterea scorului Romaniei in DESI, Asociatia H.appyCities propune infiintarea unui centru dedicat acestei problematici – Digital Economy and Society Hub (DES-Hub). Scopul DES Hub este de a deveni un centru de analiza si suport bazat pe dialog intre autoritati, mediul privat, academic si non-guvernamental, orientat spre cresterea permanenta a performantei economiei digitale in Romania si, implicit, a scorului in DESI.

DES Hub va avea rolul de platforma de dialog, de resursa de analiza si documentare, de solutii generate colaborativ, toate tintite pe dimensiunile si sub-dimensiunile DESI si pe indicatorii individuali ce ii compun. Mecanismul de lucru propus este de a initia un dialog multi-partit pe fiecare dimensiune a DESI (Capital uman, Conectivitate, Integrarea tehnologiei digitale, Servicii publice digitale), de a identifica posibilitatile si interventiile punctuale ce ar ajuta la cresterea scorului Romaniei pe respectivele dimensiuni si de a urmari implementarea lor.

Intreg mecanismul este menit sa ofere Guvernului Romaniei, institutiilor responsabile, instrumentele necesare pentru urmarirea acestor progrese intermediare, inclusiv prin dialogul purtat cu persoanele desemnate ca responsabili din partea institutiilor publice. Proiectul se va desfasura in doua etape: prima, pana in luna iulie 2022, de analiza a situatiei curente, cu identificarea elementelor ce pot duce la o imbunatatire rapida a scorului Romaniei in DESI, si o a doua axata pe discutarea fiecarei dimensiuni si gasirea de solutii in mod colaborativ prin organizarea de intalniri lunare pe parcursul anilor 2022 si 2023.

Leave a reply