Freelancer plata lunara legislatie

Raporteaza
Intrebare

Please briefly explain why you feel this question should be reported .

Raporteaza
Cancel

Buna ziua,

Am o intrebare la care sper sa ma puteti ajuta: incepand cu data de 1 octombrie,am semnat un contract cu o firma din Norvegia pentru 6 luni de zile,prestari servicii: ofer consultanta pe partea de marketing si vanzari. Mentionez ca lucrez de acasa,din Romania.
Voi fi platita lunar pentru aceste servicii si este un venit fix. Am convenit cu ei sa amanam orice plata pana deslusesc metoda legala prin care putem lucra. Contractul a fost semnat pentru siguranta ambelor parti si bineinteles contine si clauze de confidentialitate.
Intrebarea mea este: e mai bine sa depun formularul 201 privind venituri realizate din strainatate si sa fiu impozata conform acesteia? sau sa imi deschid un SRL?
Vreau sa lucrez legal si sa nu am probleme.

Deschis 0
Chestiuni legale Alexandra Praisler 4 ani 1 raspuns 1124 vizualizari 0

raspuns ( 1 )

 1. Buna ziua,

  Iata cateva lucruri care vor trebui stabilite pentru a incadra corect activitatea dvs:

  1. Rezidenta dvs – presupunem din cele de mai sus ca este in Romania. In acest caz datorati impozit pe veniturile realizate din orice sursa, din Romania cat si din afara Romaniei.

  2. Tipul venitului: consultanta in vanzari si marketing;

  3. Activitate dependenta vs independenta: aici vor trebui analizate foarte atent clauzele contractului si natura colaborarii pentru a vedea daca activitatea pe care o desfasurati nu ar putea fi incadrata ca activitate dependenta (asemenea angajarii). Presupunem ca activitatea este independenta.
  Redam mai jos care sunt criteriile pentru care o activitate este considerata independenta pentru ca sa puteti face dvs aceasta analiza. Mai precis, pentru ca o activitate sa fie considerata independenta trebuie sa fie indeplinite cel putin 4 din urmatoarele 7 criterii :
  • persoana fizică dispune de libertatea de alegere a locului și a modului de desfășurare a activității, precum și a programului de lucru;
  • persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea pentru mai mulți clienți;
  • riscurile inerente activității sunt asumate de către persoana fizică ce desfășoară activitatea;
  • activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfășoară;
  • activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacității intelectuale și/sau a prestației fizice a acesteia, în funcție de specificul activității;
  • persoana fizică face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare și supraveghere a profesiei desfășurate, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea și exercitarea profesiei respective;
  • persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terțe persoane în condițiile legii.

  Daca intentionati sa realizati activitatea pe persoana fizica simpla va recomandam sa va inregistrati ca PFA sau SRL fiindca veniturile pe care le realizati pot fi incadrate usor ca venituri de natura economica mai ales ca aveti continuitate in obtinerea lor si astfel la un potential control se va constata ca trebuia sa va autorizati inainte (conform codului fiscal, activitățile economice cuprind activitățile producătorilor, comercianților sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitățile extractive, agricole și activitățile profesiilor liberale sau asimilate acestora. De asemenea constituie activitate economică exploatarea bunurilor corporale sau necorporale în scopul obținerii de venituri cu caracter de continuitate.)

  Obligatii declarative:

  1. Doar daca ati derula activitatea ca persoana fizica (neautorizata) ar trebui sa depuneti D 201 cu termen de depunere anual, pana in 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a venitului, urmand apoi a plati 16% impozit. Insa asa cum mentionam in cazul dvs si fara a cunoaste mai exact detaliile contractului, aceasta abordare este riscanta.

  2. Daca va autorizati ca PFA si activitatea este independenta, atunci nu depuneti D 201 ci D 200. D 201 se depune in acest caz doar daca ati desfasura fizic activitatea in strainatate. In plus, pe langa impozit veti mai plati si contributiile aferente PFA-urilor.

  3. Daca veti opta pentru SRL atunci veti avea alte obligatii cum ar fi: obligatia de a avea un contabil, de a avea alt sistem de raportare si taxare, etc, insa veti beneficia si de toate avantajele acestei forme de autorizare.
  Atat in calitate de PFA cat si in calitate de SRL aveti obligatia de a emite factura pentru serviciile prestate.

  Trebuie sa aveti grija si la suma facturata pentru a va incadra in plafonul de 220.000 lei/an, dupa a carui depasire intervine obligatia de inregistrare ca platitor de TVA si de a plati apoi TVA.

  O zi frumoasa!

Lasă un răspuns