Forma numarului de factura

Raporteaza
Intrebare

Please briefly explain why you feel this question should be reported .

Raporteaza
Cancel

Buna ziua! Am cautat pe internet, dar n-am gasit un raspuns pertinent pentru urmatoarea intrebare: Care este forma, conform legii in vigoare, a numarului facturii(numar invoice)? Adica numerele trebuie sa fie succesive? INV-01, INV-02? Trebuie sa detina in combinatie anul generarii facturii? INV2014, etc?

Deschis 0
Chestiuni legale Contabilitate & Gestiune Organizare magazin online Silaghi Cristian 10 ani 2 raspuns 1106 vizualizari 0

Răspunsuri ( 2 )

    0
    2014-08-02T12:21:48+03:00

    Iată ce spun cei de pe factureaza.ro:
    „Legea spune că toate persoanele fizice sau juridice care desfășoară activități producătoare de venituri au obligaţia să asigure un regim intern de numerotare a formularelor financiar-contabile utilizate. Adică, la începutul fiecărui an financiar (care în România coincide cu începutul anului calendaristic), trebuie să definești o serie pentru facturile, proformele, chitanțele și avizele pe care le vei emite în anul respectiv către clienții tăi.

    Seriile conțin trei tipuri de denominații:
    – Prefix (opțional): folositor pentru o mai bună organizare a facturilor, dacă emiți lunar facturi multe, pe servicii și produse diverse, și sau din puncte de lucru diverse. Spre exemplu, Prod sau Serv (dacă factura emisă este pe un produs, respectiv serviciu); sau BV ori SB (daca factura emisă este pe puctul de lucru din Brașov, respectiv Sibiu).
    – Număr (obligatoriu): acesta poate începe cu orice cifră vrei tu (odată definit acest parametru, numerele documentelor se dau automat de sistem în ordine secvențială).
    – Sufix (opțional): aici poți trece spre exemplu anul în care ai emis factura, ca să o poți găsi apoi mai ușor; sau, dacă ai și produse, și servicii și puncte de lucru multiple, atunci poți trece la prefix produsul / serviciul și la sufix prescurtarea județului în care se află punctul de lucru.
    – ‘Separator’ se referă la caracterul (semnul) pe care vrei să îl pui între prefix, număr și serie (sper exemplu, o linie scurtă, un punct, un dash etc.)

    Iata câteva exemple de serii de facturi complete, cu prefix, număr și sufix:
    – HOST-100-SB (adică factura 100, emisă pe serviciul hostare web, de la punctul de lucru din Sibiu)
    – SOFT-100-2012 (adică factura 100, emisă pe serviciul software, în anul 2012)
    – BV-100-2012 (adică factura 100, emisă de la punctul de lucru din Brașov, în anul 2012)

    Ce trebuie să reții este că:
    – Definirea unui număr este obligatorie, în timp ce prefixul și sufixul sunt opționale, și le poți folosi ca să îți organizezi mai bine facturile pe categoria care te interează cel mai mult, fie că e vorba de tipuri de servicii sau produse, de puncte de lucru, de ani sau de orice criteriu important pentru firma ta.
    – Ca să poți emite o factură, o proformă, o chitanță sau un aviz către un client, trebuie mai întâi să definești câte o serie pentru fiecare.”

  1. Va multumesc pentru raspuns!

Lasă un răspuns

Browse