Facturare persoane fizice… CNP?

Raporteaza
Intrebare

Please briefly explain why you feel this question should be reported .

Raporteaza
Cancel

Contabilul imi zice ca CNP-ul este obligatoriu incepand din 2016 si fara el nu se pot depune declaratiile la finante. Are cineva mai multe Informatii?

Deschis 0
Chestiuni legale Contabilitate & Gestiune Nelu 7 ani 12 raspuns 4884 vizualizari 0

Răspunsuri ( 12 )

 1. da, a fost discutata si aici:
  https://ecompedia.ro/din-nou-problema-cu-cnp-ul-la-inregistrare.html

  Este vorba de modul de depunere a declarației 394. Vor fi declarate atat operațiunile cu persoane înregistrate în scopuri de TVA, cât și cu persoanele neînregistrate în scopuri de TVA sau nerezidente.

  Pentru detalii, conform noului cod fiscal:

  “Factura cuprinde în mod obligatoriu următoarele informaţii:
  a) …
  b) …
  ….
  f) denumirea/numele şi adresa beneficiarului bunurilor sau serviciilor, precum şi codul de înregistrare în scopuri de TVA sau codul de identificare fiscală al beneficiarului, dacă acesta este o persoană impozabilă ori o persoană juridică neimpozabilă;
  …”

  Conform Codului de Procedura Fiscala, prin cod de identificare fiscala se intelege si CNP. Vezi articolul de mai jos:
  “ART. 82
  Obligaţia de înregistrare fiscală
  (1) Orice persoană sau entitate care este subiect într-un raport juridic fiscal se înregistrează fiscal primind un cod de identificare fiscală. Codul de identificare fiscală este:
  a) pentru persoanele juridice, precum şi pentru asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică, cu excepţia celor prevăzute la lit. b), codul de înregistrare fiscală atribuit de organul fiscal;
  b) pentru persoanele fizice şi juridice, precum şi pentru alte entităţi care se înregistrează potrivit legii speciale la registrul comerţului, codul unic de înregistrare atribuit potrivit legii speciale;
  c) pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere, cu excepţia celor prevăzute la lit. b), codul de înregistrare fiscală atribuit de organul fiscal;
  d) pentru persoanele fizice, altele decât cele prevăzute la lit. c), codul numeric personal atribuit potrivit legii speciale;
  e) pentru persoanele fizice care nu deţin cod numeric personal, numărul de identificare fiscală atribuit de organul fiscal.”

 2. Caca vinzi unei persoane fizice, trebuie sa treci cnp pe factura.

  Art. 82 este din Codul de procedura fiscala si se refera la Obligatia de inregistrare fiscala.

  Pe scurt, pentru orice persoana fizica “Codul de identificare fiscală” este CNP-ul.

 3. De aia sunt contabilii. Habar n-am daca interpretarea asta e valabila.

 4. Bun…dar cu declaratia care trebuie depusa la ANAF ce facem? 🙂

 5. A se vedea discutiile de pe grupul de comert electronic de aici:
  https://www.facebook.com/groups/comert.electronic.ro/permalink/1146261922050685/

  si aici:
  https://www.facebook.com/groups/comert.electronic.ro/permalink/1138577632819114/

  Spor, am sa va tin la curent, astept si un articol de la un contabil expert specializat in zona asta, dar mai dureaza. Mersi.

 6. Emil

  Am vorbit de curand la dataprotection.ro vrand sa fac o notificare de prelucrare date cu caracter personal. Mi s-a spus ca nu mai e necesară. De asemena in discutie a aparut problema CNP si mi s-a spus ca nu avem dreptul sa cerem in nici un caz CNP-ul pentru facturare. Deci fie avem două legi contradictorii fie CNP-ul nu este necesar la facturare catre persoane fizice cum au mai aratat alti colegi aici.

 7. Am vorbit de curand la dataprotection.ro vrand sa fac o notificare de prelucrare date cu caracter personal. Mi s-a spus ca nu mai e necesară. De asemena in discutie a aparut problema CNP si mi s-a spus ca nu avem dreptul sa cerem in nici un caz CNP-ul pentru facturare. Deci fie avem două legi contradictorii fie CNP-ul nu este necesar la facturare catre persoane fizice cum au mai aratat alti colegi aici.

 8. Contabila mea spune ca nu e nevoie sa trec cnp-ul persoanelor fizice pe facturi.

 9. Si cum va completa declaratia 394? ca despre asta e vorba

 10. Situatia creata de Min finantelor prin impunerea obligativitatii inscrierii CNP pe factura este evident una absurda, pentru ca nu ii e nimanui clar cum poate persoana fizica sa faca evaziune cu TVA-ul (despre asta era vorba defapt) in conditiile in care ea este defapt cea care plateste TVA-ul in ca si consumator final.

  Andrei Ionescu

Lasă un răspuns

Browse