Deducere cheltuiala de la persoana fizica

Raporteaza
Intrebare

Please briefly explain why you feel this question should be reported .

Raporteaza
Cancel

Avem urmatoarea situatie: persoana fizica cumpara echipamente de la o firma SRL. Dupa ceva timp vrea sa le vanda altei firme SRL. Cum isi deduce aceasta a doua firma cheltuiala cu aceste echipamente, persoana fizica neputand emite factura fiscala?
Multumesc frumos.

Deschis 0
Contabilitate & Gestiune Ralu D 6 ani 1 raspuns 1906 vizualizari 0

raspuns ( 1 )

 1. Buna,

  Inregistrarea in contabilitatea celei de-a doua firme se face pe baza documentelor specifice de achizitie de la persoane fizice (borderou de achizitie, contract de vanzare-cumparare in care se specifica lista bunurilor si pretul de vanzare).

  Potrivit Ordinul 2634/2015 privind documentele financiar- contabile, documentele justificative provenite din tranzactii/ operatiuni de cumparare a unor bunuri de la persoane fizice, pe baza de borderou de achizitie/carnet de comercializare, pot fi inregistrate in contabilitate numai in cazul in care se face dovada intrarii in gestiune a bunurilor respective.
  Asadar, pe langa borderou trebuie intocmita si nota de receptie sau procesul verbal de receptie, care reprezinta dovada intrarii in gestiune.

  Borderoul de achizitie serveste ca: document de inregistrare in gestiune a bunurilor cumparate de la persoane fizice; document justificativ de înregistrare in contabilitate a valorii bunurilor cumparate; document pentru justificarea sumelor primite ca avans spre decontare pentru achizitii sau pentru decontarea sumelor platite pentru achizitii de la persoane fizice. Borderoul de achizitie se întocmeste de catre persoana care efectueaza aprovizionarea cu bunuri de la persoane fizice, în momentul achizitiei.

  Acest document si receptia sa permit inregistrarea cheltuielii cu aceste bunuri in contabilitate. Daca este deductibila sau nu la calculul impozitului pe profit depinde de incadrarea in prevederile art 25 din CF care arata ca sunt considerate cheltuieli deductibile doar cheltuielile efectuate în scopul desfasurarii activitatii economice.

  Sper ca informatiile de mai sus sa iti fie de folos.

  O zi frumoasa

  Mircea Capatina

  https://www.smartbill.ro/

Lasă un răspuns

Browse