Daca deschid o firma pentru comert online (potrivit cod CAEN) pot vinde fara autorizatie de producator?

Raporteaza
Intrebare

Please briefly explain why you feel this question should be reported .

Raporteaza
Cancel

Incerc sa fiu mai explicita : lucrez bijuterii hand-made. Pot dovedi achizitionarea legala (cu factura, chitanta sau bon de casa) a materiilor prime, dar pot vinde bijuteriile ? Mai nou de 1-8 Martie incercand sa iau aprobare de comert stradal de la primarie, mi s-a spus ca am nevoie de autorizatie de mestesugar, este prima data cand aud de asa ceva. Pe langa bijuterii handmade fac si sapunuri. Povestea e aceeasi – achizitionez in mod legal materia prima, dar pot vinde sapunurile daca nu am autorizatie de producator, sau, eu stiu, un fel de atestare ? Sper ca am fost indeajuns de explicita. Va multumesc anticipat.

Deschis 0
Chestiuni legale Anca Stochitoiu 11 ani 7 raspuns 14188 vizualizari 0

Răspunsuri ( 7 )

    0
    2013-03-22T15:11:05+02:00

    Pana ne raspunde si Bogdan, am sa te invit sa citesti ghidul:
    http://www.apti.ro/10_sfaturi_juridice_comert_electronic.pdf

    Citez din ghid: “Deci vrem sa vindem ceva online. Pentru ca va fi o activitate comerciala pe care o facem, este clar ca trebuie sa devenim comerciant. Adica trebuie sa ne facem o firma, o asociatiei familiala sau o persoana fizica autorizata care sa aiba dreptul de a vinde. E bine de precizat acest lucru din capul locului, pentru ca am intilnit multe cazuri de persoana care vroiau sa faca afaceri online, fara a avea o forma juridica in spate. La infiintarea acestor forme se aplica regulile comune in domeniu si deci nu detaliez” – Fii comerciant!

  1. Multumesc pentru raspuns. Nu contestez nevoia de a deschide firma, asociatia familiala sau PFA-ul, asta este categoric primul pas, dar daca prin intermediul acestei firme eu vand bijuterii si sapunuri hand-made (eu sunt cea care le face, nu le cumpar de la altcineva), pot face asta fara probleme, sau imi sunt necesare si autorizatii de producator ? Ma gandesc sa nu ma trezesc la un moment dat cu probleme de genul asta … de ce produc sapunuri sau ce „hartie” imi da dreptul de a le produce?

    0
    2013-03-22T18:04:44+02:00

    Cea mai simpla varianta este sa iti declari in actul constitutiv cat mai multe caenuri (nu se stie niciodata ce te mai bate gandul sa faci) si sa iti autorizezi 3 dintre ele: producator de sapnu, producator de bijuterii, comert electronic. Si esti legal, daca faci aceasta autorizare o data cu firma, nu te mai costa nimic in plus, daca faci ulterior aceste autorizari te costa in jur de 400 lei.

    Caenurile autorizate sunt caenurile care apar in Actul Constitutiv al sediului, daca nu ai un punct de lucru.

    Cel mai simplu este sa vb cu un contabil, te va lumina sigur!

    0
    2013-03-23T00:21:39+02:00

    Pentru sapunuri ai nevoie de certificat pentru ca trebuie sa garantezi ca materiile prime nu afecteaza sanatatea clientilor, mai ales daca sunt produse cosmetice naturale.
    Autorizatia de producator se obtine foarte simplu de la Primarie. Certificarea, in schimb, este destul de complicata si costisitoare.

  2. De principiu documentul care iti da dreptul sa produci si vinzi acele produse este certificatul de la Registrul Comertului (fie pentru PFA, Intreprindere individuala sau Societate Comerciala).

    Ca exceptie exista anumite domenii pentru care exista reglementari sectoriale care pot sa iti ceara o anumite notificare sau inregistrare ori obtinerea unui certificat.

    Din cite m-am uitat destul de lapidar pe legislatie nu am gasit vreun certificat de mestesugar – (a fost o propunere in acest sens – http://www.cameramestesugarilor.ro/ro/legistlatie/legea-mestesugarilor). Cel de producator este legat de „actul doveditor al provenienţei/apartenenţei produselor agroalimentare, pe baza căruia acestea pot fi comercializate în pieţe, târguri, oboare sau în alte locuri stabilite de consiliile locale” – deci nu pe Internet (si oricum nu pe subiectul asta).
    La bijuterii exista legislatie specifica, daca utilizati pietre prestioase – vezi de ex. http://rjm.ro/category/legislatie/legislatie-curenta/

    0
    2014-08-20T21:41:35+03:00

    Mirabella, lucrurile stau asa: se face confuzie mare intre certificat de producator ( mestesugar ) si obtinerea de certificare pentru produsele tale. Sa luam cazul de mai sus:
    – Anca intreaba ce forma juridica sa adopte daca ea este producator de bijuterii hand-made. Daca isi deschide SRL, poate sa vanda produsele sale linistita, fara nicio certificare anume. Daca isi face PFA, are nevoie de o diploma, a ei sau a unui angajat, din care sa rezulte ca a absolvit o scoala sau niste cursuri autorizate de Ministerul Invatamantului si, in momentul in care doreste sa-si puna o taraba la un targ, pe strada, etc merge la Primaria sectorului ( judetului ) respectiv si ii dau un certificat de mestesugar ( producator ).
    – Pe de alta parte, Anca ne spune ca vrea sa vanda si sapunuri facute hand made si fiind vorba de produse care se refera la sanatatea publica, are nevoie sa mearga la Ministerul Sanatatii si sa-si certifice fiecare tip de sapun, adica sa obtina un certificat de laborator. Costurile unui singur certificat de acest fel sunt de minim 100 euro. Asa cum ne spune Anca, ea vrea sa vanda aceste sapunuri in mediul online si nu o impiedica nimeni: isi face SRL si isi ia certificat pentru fiecare reteta de sapun.
    Oricum o dai, ai nevoie sa existi ca o entitate juridica, iar daca optezi pentru PFA ( unde taxele sunt mai mici ) nu te poti infiinta decat cu dovada ca ai absolvit cursul care sta la baza activitatii tale ( de ex, nu pot sa-mi deschid PFA ca si fabricant de sapunuri, dar eu am diploma de fotograf ). Cam asa stau lucurile in tara asta si aceste cereri impuse te determina sa-ti faci SRL si sa platesti taxe peste taxe chiar daca tu nu produci nimic luni de zile sau ani.
    Concluzie: poti sa iti vinzi propriile creatii unde vrei tu, fara scoli si certificate ( atat timp cat produsele tale nu sunt de natura a afecta sanatatea umana ), dar sub tutela unei firme, unei organizari juridice. Mare atentie insa la situatia in care vei vrea sa inchizi firma sau sa-i suspenzi activitatea pe 3 ani! Aici intervine marea bataie de cap, insa acesta este un capitol despre care poti citi pe net.

  3. Diplome, certificate pentru PFA, pentru dreptul de-a produce? Inițiativele micilor meșteșugari, micilor producători handmade se confruntă cu mari probleme. Credeam că în aceste domenii birocrația statului Român are o atitudine mai relaxată de cât în Republica Moldova. Să trec mica producere din Republica Moldova în Românie ar fi o greșeală!

Lasă un răspuns

Browse