Cum se inregistreaza incasarile prin PayPal in Registrul jurnal de incasari si plati PFA?

Raporteaza
Intrebare

Please briefly explain why you feel this question should be reported .

Raporteaza
Cancel

Situatia este urmatoarea:

PFA proaspat infiintat, obiect de activitate productie de soft.

Unele dintre incasari se vor face in dolari intr-un cont PayPal.

Din contul PayPal, pentru a-i putea folosi, banii vor fi retrasi intr-un cont curent denominat in lei, la o banca romaneasca (contul PFA-ului).

Exemplu concret, cu cifre reale:

1. La 06.02.2015 incasez in contul PayPal $84.35
2. La 06.02.2015 retrag suma din contul PayPal in contul de card (Withdraw Funds to Credit Card), cu un comision de retragere PayPal : $2.5
3. La 10.02.2015 suma retrasa imi intra in contul in lei din banca romaneasca cu valoarea: RON 318.77

De remarcat ca suma de 318.77 lei corespunde unui curs valutar RON-$ de 3.8945, care difera atat de cursul BNR din 06.02 (3.8583) cat si de cursul BNR din 10.02 (3.9089)

Dificultatea pe care o vad este ca daca inregistrez incasarea in contul PayPal si comisionul de retragere PayPal la cursul oficial BNR, va aparea o diferenta (este drept, foarte mica) intre soldul real (suma intrata efectiv in banca) si cel inregistrat ($81.85 la curs BNR).

Intrebarea mea este: cum inregistrez aceste operatiuni in Registrul jurnal de incasari si plati PFA?

Deschis 0
Chestiuni legale Contabilitate & Gestiune Contractele cu furnizorii Plati online Max Serban 9 ani 9 raspuns 8482 vizualizari 0

Răspunsuri ( 9 )

 1. Multumesc pentru raspuns! Din pacate, nu am reusit sa ma lamuresc, desi am parcurs si raspunsurile de pe Facebook.

  Situatia mea este un pic diferita, in sensul ca fiind vorba de un PFA, sunt obligat sa pastrez doar o contabilitate simpla, respectiv sa completez un Registru jurnal de incasari si plati PFA – un exemplu puteti gasi aici: http://www.contzilla.ro/registrul-jurnal-de-incasari-si-plati-pfa-model-exemplu-instructiuni/

  Problemele mele sunt:

  1. Pot inregistra incasarea PayPal ca incasare prin banca?
  2. Cand inregistrez valoarea in lei a incasarii o fac la cursul efectiv de conversie aplicat la retragerea sumei in dolari din contul PayPal in contul din banca romaneasca (care este denominat in lei)? (daca nu o fac la cursul efectiv vor aparea discrepante intre inregistrarea incasarii si valoarea reala a soldului contului in lei, vezi datele concrete din exemplul meu initial)
  3. Pot inregistra comisionul de retragere PayPal (cei $2.5 opriti de PayPal la fiecare retragere) drept plata deductibila? (intreb asta acum pentru ca cineva pe forumul Facebook spunea ca comisioanele PayPal nu au fost acceptate ca deductibile).
  4. Cum tratez intrarea efectiva a sumei in contul in lei? (in mod normal nu ar trebui sa o mai trec in Registru, ea ar fi fost deja inregistrata ca incasare PayPal)

  Multumesc inca o data pentru ajutor, sper ca voi primi raspuns de la cineva care a avut exact aceeasi problema si deja a rezolvat-o.

 2. Ca lucrurile sa fie si mai clare:

  Pe baza exemplului meu concret, pot sa inregistrez operatiunile conform exemplului de mai jos?

  a. incasarea

  Data: 06.02
  Document: documentul de incasare PayPal
  Felul Operatiunii: vanzarea aplicatii software
  Incasare prin banca: 328,50 lei

  b. comisionul de retragere

  Data: 06.02
  Document: documentul de retragere PayPal
  Felul Operatiunii: comision bancar
  Plata prin banca: 9,73 lei

  De remarcat ca am aplicat la calcularea in lei a sumelor cursul efectiv RON-$ de 3.8945 (cursul la care s-a facut efectiv intrarea sumei in contul in lei) si nu cursul oficial BNR al zilei de 06.02 (3.8583)

 3. Multumesc pentru raspuns!

  Puteti confirma ca am inteles corect? Practic, ceea ce trebuie sa fac este sa inregistrez incasarea convertind suma in lei la cursul BNR din ziua respectiva, fara sa ma mai intereseze eventualele discrepante intre ce trec in registru si ce apare in soldul contului in lei.

  Referitor la exemplul meu, asta ar insemna sa trec in registru doar incasarea de RON 325,44 ($84.35 x 3.8583 – curs BNR din 06.02) si nu si comisionul PayPal sau orice altceva.

  (Imi cer scuze daca insist in stilul asta “babesc”, am zero experienta in contabilitate, initial plecasem de la premisa ca ce trec in registru trebuie sa fie identic cu ce apare in banca si din aceasta cauza nu gaseam o solutie convenabila)

 4. Multumesc pentru raspuns!

  Inteleg corect ca ar trebui sa inregistrez doar suma care intra efectiv in contul in lei (RON 318.77 in exemplul meu concret)?

  Daca am inteles corect ceea ce spuneti, aceasta solutie ar fi diferita de cea propusa de utilizatorul Sorin Moldovan in raspunsul dat anterior (respectiv sa inregistrez doar incasarea initiala in contul PayPal).

  O prima problema ar fi ca in soldul bancii romanesti tranzactia apare ca un transfer de bani de la mine catre mine, cum este si normal (contul PayPal fiind bineinteles pe numele meu), si nu ca o plata de la un tert catre mine (asa cum este inregistrata tranzactia in contul PayPal).

  Imi pare rau daca problemele pe care le ridic sunt poate gresite (in sensul ca poate complic lucrurile inutil), dar nu am experienta in contabilitate si incerc sa ajung la o solutie clara care sa ma scuteasca de probleme pe viitor.

 5. Va multumesc tuturor, apreciez disponibilitatea dumneavoastra de a ma ajuta.

  In ceea ce priveste gasirea unui contabil cu experienta, m-am lovit de aceeasi problema ca si pe acest forum, respectiv opinii diferite in problema in cauza (cei doi contabili cu care am vorbit direct, ambii cu destula vechime in aceasta ocupatie, mi-au dat raspunsuri dierite – determinandu-ma sa cer ajutor pe Internet).

  In urma raspunsurilor primite eu inteleg ca am de ales intre variantele:
  1. sa inregistrez incasarile PayPal la cursul BNR
  2. sa nu le inregistrez deloc in registrul PFA, ci sa le declar ca venituri complementare, separate de activitatea PFA

  Varianta nr. 3, de a inregistra doar suma intrata in banca, sufera de problema inregistrarii corecte a sursei din care provine plata (pentru ca ar aparea tot numele meu ca sursa a banilor transferati).

  Inca o data, multumesc pentru ajutor.

 6. Cam la această concluzie am ajuns și eu. Totuși, văd două probleme:

  1. Înregistrare încasare PayPal la cursul BNR
  Eu voi avea în RJIP o sumă care nu corespunde în niciun fel sumei care a intrat în contul bancar și nici sumei de pe factură.
  Nu știu ce înseamnă, în cazul unui control, acest lucru. Poate ar trebui întocmit un alt document contabil care să explice șirul de tranzacții?

  2. Declarare ca venituri în afara PFA
  Nu se pot declara niște venituri pur și simplu, din neant. Trebuie să aibă la bază un contract cu un client (adică activitate comercială), un contract de închiriere sau ceva similar. Greșesc?

 7. Revin cu o completare. Între timp, am mai învățat ceva de la oameni mai deștepți ca mine în acest domeniu.

  Codul Fiscal zice, la art. 68 – “Reguli generale de stabilire a venitului net anual din activități independente, determinat în sistem real, pe baza datelor din contabilitate”:

  “(2) Venitul brut cuprinde:
  a) sumele încasate și echivalentul în lei al veniturilor în natură din desfășurarea activității;”

  Deci, venitul pe care trebuie să-l iau în calcul este suma efectiv intrată în contul PFA.
  – Dacă a intrat o sumă în valută, o voi trece în RJIP în lei la cursul BNR din data tranzacției.
  – Dacă a intrat o sumă în RON, o voi trece ca atare. Dacă acea sumă RON a fost o sumă în valută care a fost convertită de bancă la cursul propriu, voi menționa suma inițială in valută și cursul băncii în RJIP (informații disponibile pe extrasul de cont).

  Până aici, pentru mine totul e clar.

  În cazul paypal, apar chestiuni suplimentare:
  – pe extrasul de cont apare un transfer de la paypal și nu de la clientul pentru care am emis factura. Pentru a documenta cât mai bine încasarea, am anexat la factură “Transaction details” pentru încasarea în paypal și, respectiv, pentru transferul în contul de la bancă.
  – în cazul în care, din entuziasm, am cheltuit direct din paypal o parte din suma încasată… aici nu știu cum se rezolvă.

  Disclaimer: NU sunt contabil.

 8. Încă ceva.

  În discuțiile mele cu alții pe acest subiect, mi s-a zis că metoda cea mai “safe” e considerarea contului paypal ca un cont de bancă. Adică să înregistrezi încasarea în paypal ca pe o încasare normală, în valută, în contul bancar. În RJIP se trece valoarea în RON la cursul BNR din ziua încasării.

  Evident, aceasta e și cea mai dezavantajoasă variantă, toate costurile și diferențele de curs negative nefiind reflectate în venitul pentru care se va plăti impozit/cas/cass.

  Nu am reușit să înțeleg dacă această variantă e utilizabilă și dacă “Extrasul de cont” de la paypal are aceeași valoare cu cel de la bancă.

Lasă un răspuns

Browse