Cum se calculeaza viteza de rotatie a stocurilor?

Raporteaza
Intrebare

Please briefly explain why you feel this question should be reported .

Raporteaza
Cancel

Am tot auzit de acest indicator din economia clasica, si cred ca orice companie de comert online, de comert oricum ar fi ar trebui sa il calculeze. Cum se face? La ce ne ajuta? Am senzatia ca sunt multi indicatori din contabilitate pe care ii ignoram si nu stiu de ce dar acesta cu rotatia stocurilor mi se pare important. Care e formula lui?
Multumesc.

Deschis 0
Contabilitate & Gestiune Organizare magazin online Planul de afaceri Liviu Ionescu 8 ani 6 raspuns 29649 vizualizari 0

Răspunsuri ( 6 )

 1. Nu stiu exact formula de calcul. Aceasta difera oricum de la produs la produs. Trebuie sa iei in calcul termenul de plata, termenul de livrare si productie, daca este cazul, al produselor, cantitatea minima la aprovizionare si costurile care le ai cu stocul. In functie de acestea calculezi varianta optima pentru rotatie. Cu cat e rata mai mica cu atat mai bine.

 2. Din ce am cautat pe net si eu, viteza de rotatie a stocurilor se calculeaza dupa formula:

  Costul Bunurilor Vandute / Stocul mediu (in x ori, de cate ori e mai mare)

  indicatorul arata de cate ori a fost rulat stocul de-a lungul unei perioade

  Daca vrei sa calculezi si nr. de zile de stocare este formula:

  (Stoc mediu/Costul Bunurilor Vandute) x 365

  unde

  Stoc mediu = (stoc initial + sold final)/2 (stocul e in lei)
  Costul stocurilor vandute = Cheltuieli de Exploatare

  Sau.. din alta sursa
  “Cheltuieli privind marfurile
  Inregistreaza astfel de cheltuieli firmele care realizeaza activitati de comert, cumparand si apoi re-vanzand un produs. Se mai numesc si costul bunurilor vandute (engleza: Cost of Goods Sold, sau COGS) si includ: pretul de cumparare, la care se adauga taxele nerecuperabile, cheltuielile de transport si aprovizionare facute in legatura cu acestea si alte cheltuieli legate de achizitia lor.”

  Sursa: http://www.tradeville.eu/tradepedia/cheltuieli-de-exploatare si http://contabilul.manager.ro/a/2752/calculul-si-analiza-principalilor-indicatori-economico-financiari.html

 3. Buna ziua,
  By the book : Viteza de rotatie a stocurilor arata rapiditatea cu care stocurile trec prin toate stadiile activitatii pana se reintorc sub forma baneasca initiala. Cu cat viteza de rotatie a lor este mai mare, cu atat eficienta utilizarii lor este mai buna, avand drept efect eliberarea de resurse financiare.
  Cifrele le puteti obtine din contul de profit si pierdere .
  Nr. = Cifra afaceri / Stocuri
  Dz. = Stocuri / Cifra afaceri *360
  Exemplu
  Cifra afaceri=11025841
  Stocuri=20754537
  Nr. Rotatii=5.31
  Durata in zile=67.76
  dl.Liviu Ionescu, in cazul in care doresti sa-ti evaluezi afacerea pot sa-ti dau niste solutii .

 4. Salut,
  E foarte util ca în formula indicată de Liviu, stocul mediu să fie calculat din mai multe valori, nu doar din două. Astfel, pentru perioada Ianuarie 2017 (data initială – ex stoc = 30 buc) – Ianuarie 2018 (data finală – ex stoc = 20 buc) în formula clasică, Stocul Mediu ar fi: Stoc Ianuarie 2017 + Stoc Ianuarie 2018) / 2 = (30 + 20)/2 = 25. Ori poate pe parcursul anului, in anumite luni, stocul a fluctuat masiv. Mai indicat este sa aduci valorile lunare (preluate lunar in aceeasi perioadă/zi a lunii) și să împarți la nr de luni. Ex. Stoc Ianuarie 2017 (30 buc) + Stoc Februarie 2017 (80 buc) + … + Stoc Ianuarie 2018 (20 buc) totul impartit la 12 luni.
  Un articol f util gasești la: https://www.google.ro/amp/s/m.wikihow.com/Calculate-Inventory-Turnover%3famp=1

 5. Cu mentiunea că, în loc de bucăți (cantitate), calculul se face folosind valoarea periodică ($) stocului.

 6. Viteaza de rotatie a stocului este un parametru care trebuie folosind in corelatie cu lead-time-ul pentru a putea face optimizari de stoc, altfel este irelevant, e doar un numar. De exemplu: daca ai lead time (lead time este timpul care trece de cand dai comanda la furnior pana cand ai produsul gata de vanzare in depozit) de 5 zile si stocul in zile (calculat cu formulele de mai sus, sau se mai poate folosi formula nrzilestoc=stoc(buc)/valoare medie zilnica de vanzare(buc)) de 20 zile e rau pentru ca esti suprastocat. Despre astfel de chestii utile si altele poti citi pe http://logistic-specialist.ro, e blogul in care scriu despre astfel de chestii.

Lasă un răspuns

Browse