Cum protejam idelile noi in cazul in care apelam la o firma care se ocupa de dezvoltare platforme ecomm?
RaporteazaPlease briefly explain why you feel this question should be reported .
Scenariu: Nenea X, detinatorul unui magazin online doreste sa schimbe platforma site-ului. Face o lista cu specificatiile dorite pt noul site. Printre acestea se afla idei noi care nu sunt prezente pe site-urile competitiei din Ro. Nenea X trimite lista unei firme din Ro care se ocupa de dezvoltarea platformelor ecomm. Dupa discutiile purtate cu firma, nenea X decide sa colaboreze cu ei sau nu….Cum protejeaza nenea X idelile lui in asa fel incat firma la care a apelat nu le ofera pe tava altor magazine (mai ales din aceeasi nisa)?
Poate ca in timp idelie lui nenea X vor fi preluate de altii sau poate ca nenea X nu este singurul caruia i-au venit acele idei…. totul e ca nenea X sa fie primul care se foloseste de ele….
Semnarea unui “non disclosure agreement” mi se pare frectie la picior de lemn …
Idei?
Răspunsuri ( 5 )
Aici depinde mult de reputatia acelei firme si gradul de incredere care il transmite.
O firma serioasa care ofera solutii e-commerce personalizate, nu face asa ceva. Multi ofera functiile de baza dupa care implementeaza solicirarile clientului.
Treaba asta cu increderea este discutabila cu orice firma “serioasa” . Cel il opreste pe un angajat care se intelege mai bine cu un proprietar de magazin online sa ii propuna ideile lui nenea X care pot duce la imbunatatirea considerabila a platformei?
Eu nu mi`as asuma acest risc … sa ma bazez doar pe incredere… poate doar intr-o lume perfecta … dar, traim in Ro unde in majoritatea cazurilor etica lipseste cu desavarsire iar ipocrizia este la cote maxime….
Nenea X isi pierde timpul si energia. In primul rand ca sunt sanse mari sa nu fi inventat el apa calda si sa mai fie si altii care s-au gandit sa faca respectivele chestii. In al 2-lea rand ca atata vreme cat magazinul e public oricine le poate copia si implementa.
Sa se bucure ca altii inca nu au implementat ideile lui si chiar daca fac asta sa nu uite ca pentru a castiga un raliu nu e suficient sa ai o masina buna. Conteaza si pilotul.
De acord cu Horatiu.
Parerea mea e ca nu se justifica bataia de cap cu inregistrarea (daca se preteaza) + urmarirea celor care copiaza ideea.
De regula ideea e una si beneficiul altceva, motiv pentru care e putin probabil ca firma de dezvoltare sa o integreze in plaftorma gratuit, aceasta necesitand un anume volum de munca.
Caz concret, oamenii de la http://kubu.ro au simulat recent pentru un magazin online (specificatii seo pentru programare) iesirile unui modul gratuit de plugin gratuit de WordPress, perfectionat chiar.
La o adica a avea sau nu un anume modul/idee nu e relevant. Conteaza mult mai mult abilitatea de a te folosi de ele.
Nu poti proteja IDEILE la OSIM. La noi poti inregistra doar patente pe inventii si inovatii (google it), si marci pentru expresii. Dar nu poti proteja idei.