Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

Trebuie sa fii logat in cont sa pui o intrebare.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

Coreea de Sud: compania care livreaza comenzi online mai rapid ca Amazon

Gigantul e-commerce sud-coreean Coupang.com foloseste inteligenta artificiala (AI) pentru a livra aproape toate comenzile primite in 24 de ore, citim pe technologyreview.com. Fondata in 2010, compania si-a castigat o reputatie in industrie pentru faptul ca livreaza mai rapid ca celebrul Amazon si ca are o rata de retentie a dolarului mai ridicata. Dar asta vine la pachet cu niste costuri umane tragice.

In octombrie 2020, un angajat de 27 de ani din depozitele Coupang a murit de un atac de cord, la dus, dupa o ura de noapte. A fost al treilea deces in acelasi an, in randurile angajatilor companiei – care a devenit in doar cativa al treilea cel mai mare angajator din tara asiatica. Coupang are o retea vasta de depozite, 37.000 de muncitori, curieri proprii si instrumente AI care ii permit sa livreze 99,3% dintre comenzi in 24 de ore (asa-numita „Rocket Delivery”), pentru milioane de produse.

Aceste instrumente AI reduc considerabil timpii de livrare: algoritmii calculeaza cel mai eficient mod de a depozita coletele in camioanele de livrare, drumul cel mai rapid si ordinea in care curierii livreaza comenzile. In depozite, AI-ul anticipeaza achitiziile si calculeaza deadline-ul de livrare. Aceasta eficienta maxima inseamna, pentru angajatii companiei, ca sunt tratati dezumanizant, ca niste roboti, scrie sursa amintita. Pentru a face fata deadline-urilor impuse de serviciul Rocket Delivery, anuntate o data la 2 ore in depozite, acestia nu au tmp sa mearga la baie, cara non-stop marfa, lucrandsi in timpul pauzei de ora (pentru a face fata deadline-urilor stricte) si au numeroase accidente de munca. In timpul pandemiei COVID-19 (2019-2020), imbolnavirile si accidentele legate de munca din depozitele Coupang aproape s-au dublat, atingand totalul de 982 de incidente.

Despre Monica-Ioana Buzea

Cofondator, PR Consultant & Social Media Manager la CreativeCreature.ro (agenție de PR și comunicare). Mă ocup de ştiri, analize și interviuri relevante din domeniul comerţului online autohton şi internaţional pentru ECOMpedia.ro de la finalul lui 2015.

Follow Me

Leave a reply