Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

You must login to ask a question.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

Comertul electronic, un motor important al cererii de spatii logistice in jurul Bucurestiului

Prima jumatate a lui 2021 arata exceptional pentru sectorul industrial si logistic autohton, cererea totala crescand la aproape 394.000 m2 in tranzactii de leasing (fata de aproape 289.000 m2 in aceeasi perioada a anului trecut), noteaza Colliers, intr-un raport de piata privind evolutia pietei imobiliare in primul semestru din 2021.

„Continuam sa punem accentul pe comertul electronic ca fiind un motor important al cererii viitoare de spatii industriale si logistice, deoarece vanzarile online au crescut exponential in ultimii ani, ajungand la 5,6 miliarde de euro in 2020, de la 1,4 miliarde de euro in 2015. Asadar, o crestere de patru ori in doar jumatate de deceniu. Pentru operatiunile logistice dedicate vanzarilor online, zonele din jurul Bucurestiului raman cele mai atractive, deoarece locuitorii sai genereaza aproape un sfert din totalul salariilor castigate in tara, plus ca detine majoritatea persoanelor mai bogate, care au inclinatia de a cumpara online”, transmite Victor Cosconel (foto, Head of Industrial & Business Development, Colliers), in comunicatul de presa referitor la raportul amintit.

Daca anul trecut a apartinut sectorului bunurilor de larg consum si comertului cu amanuntul, anul acesta a fost randul sectorului logistic sa reprezinte aproape 40% din totalul tranzactiilor de leasing. La rezultatul bun inregistrat la sfarsitul lunii iunie contribuie semnificativ doua tranzactii considerate cele mai mari ale anului – proiectul CTP de 102.000 m2 pentru Quehenberger Logistics (de langa Bucuresti) si reinnoirea contractului pe 10 ani de catre producatorul de automobile Dacia pentru depozitul de 69.000 m2 detinut de Globalworth, in Pitesti. Sectorul logistic a fost urmat de sectorul auto (22%) si de cel de retail/FMCG (12%), iar consultantii Colliers apreciaza ca sectoarele legate de consum continua sa stimuleze, direct sau indirect, cererea de depozite.

Romania avea, la sfarsitul lui 2020, un stoc total de facilitati industriale si logistice moderne de 5,3 milioane m2, iar dezvoltatorii promit peste 800.000 m2 de noi depozite, in 2021 (desi o parte ar putea fi amanate pana in 2022), ceea ce ar trebui sa duca stocul total spre nivelul de 6 milioane m2.

Leave a reply