CNP-ul este obligatoriu pe factura?

Raporteaza
Intrebare

Please briefly explain why you feel this question should be reported .

Raporteaza
Cancel

Contabila cu care colaborez imi atrage atentia ca incepand cu 1 ianuarie 2017 devine obligatorie inscrierea pe factura a CNP-ului clientilor persoane fizice. Acest lucru este necesar pentru a putea completa declaratie 394 conform ultimelor cerinte.

Este adevarat?
Ce stiti despre aceasta prevedere?

Multumesc.

Rezolvat 0
Chestiuni legale Contabilitate & Gestiune Razvan 7 ani 3 raspuns 4800 vizualizari 0

Răspunsuri ( 3 )

 1. “În acest moment, până pe 31 decembrie, noi suntem obligaţi să raportăm achiziţiile şi livrările, de la sau către persoane fizice, mai mari de 10.000 de lei. E obligatoriu ca acestea să fie trecute, pentru completarea declaraţiei 394. De la 1 ianuarie, vom raporta achiziţiile şi livrările pentru persoane fizice începând cu un leu, deci orice tranzacţie legată de aceste persoane fizice. Dacă nu avem CNP-ul persoanei respective, pentru că este o dată cu caracter personal, suntem obligaţi să înscriem adresa şi numele complet. La fel era şi până acum, dacă nu aveam CNP-ul, trebuia să trecem adresa completă. Aceeaşi situaţie va fi şi în cazul facturilor primite de la firmele de utilităţi. Dacă acestea au CNP-ul clientului în baza de date, îl vor trece în declaraţia 394. Dacă nu, vor trece numele complet şi adresa completă”, a afirmat Ecaterina Chivu, preşedintele CECCAR Galaţi.

  In acelasi timp contabilii se plang ca au incercat doar cu adresa (o situatia de anul trecut – pentru sume de peste 10.000 lei) si nu a mers.

 2. Da, este adevarat, dar partial. De fapt, firmele care emit facturi catre persoane fizice au, incepand cu data de 1 ianuarie 2017, obligativitatea sa completeze fie CNP-ul valid, fie adresa completa a clientului.
  Avand in vedere ca adresa nu poate fi verificata, e de preferat colectarea CNP-ului, pentru o mai mare siguranta (atentie si la validarea CNP-ului, pentru ca 1111111111111 nu este un CNP valid).
  Si o mica statistica personala: aproximativ 1.5% din clienti vor refuza sa ofere un CNP (valid).

  Cel mai bun răspuns
 3. CNP nu e obligatoriu: link de la ANAF https://static.anaf.ro/static/21/Anaf/Ghid_D394_2016.pdf Citez “PRECIZARE:
  Referitor la CNP/NIF/Adresa furnizor/beneficiar, persoană fizică – completarea CNP/NIF este obligatorie în situația în care persoana
  impozabilă îl colectează de la persoana fizică din facturi, contracte (de prestări servicii, de furnizare utilități, vânzări de bunuri mobile și imobile, etc);
  în lipsa acestuia, se vor declara numele, prenumele și adresa persoanei fizice. “

Lasă un răspuns

Browse