Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

Trebuie sa fii logat in cont sa pui o intrebare.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

China: JD.com accepta plati in yuani digitali, moneda digitala a Bancii Centrale

JD.com Inc. (al doilea cel mai mare retailer online din China) va deveni primul mall virtual din tara care accepta plati in yuani digitali, moneda digitala a Bancii Centrale din tara asiatica, informeaza bnnbloomberg.ca. Afiliatul fintech al retailerului, JD Digits, va lansa un program-pilot in luna decembrie, care le va permite cumparatorilor online sa plateasca anumite produse achizitionate virtual folosind aceasta moneda de tip CBDC (Central Bank Digital Currency). Pe 11 decembrie, in jur de 100.000 de vouchere pentru bani digitali vor fi emise locuitorilor din orasul Suzhou – in valoare totala de 20 de milioane de yuani.

Yuanii digitali au fost utilizati deja in peste 4 milioane de tranzactii (in valoare totala de 2 miliarde de yuani, echivalentul a 306 milioane $), de la inceputul lui noiembrie incoace, a transmis Yi Gang (Guvernatorul Bancii Populare a Chinei). Testele au inceput in cateva orase, in luna aprilie. Apoi, in octombrie, mii de locuitori din Shenzhen (alesi la intamplare) au primit 10 milioane de yuani digitali, dupa vizita presedintelui tarii (Xi Jinping) aici.

China este deja o societate in care banii cash sunt utilizati foarte rar, numeroase tranzactii avand loc online. Dar acestea nu sunt controlate de stat, ci au loc pe platforme si in aplicatii private. Un yuan digital ar schimba situatia – Beijing ar putea astfel colecta o cantitate foarte mare de informatii despre populatia propriei tari: unde cumpara, ce achizitioneaza, unde se afla. Spre deosebire de monedele digitale bazate pe un sistem blockchain descentralizat (vezi Bitcoin), yuanul digital ar permite controlul total al statului. Adica ar fi o abordare complet opusa intentiei de la care a pornit ideea de moneda digitala.

Despre Monica-Ioana Buzea

Cofondator, PR Consultant & Social Media Manager la CreativeCreature.ro (agenție de PR și comunicare). Mă ocup de ştiri, analize și interviuri relevante din domeniul comerţului online autohton şi internaţional pentru ECOMpedia.ro de la finalul lui 2015.

Follow Me

Comentarii ( 3 )

  1. […] localnicilor si o alternativa publica; testata deja la anumiti retaileri online si offline (ca JD.com) si in transferuri P2P (peer-to-peer), aceasta va fi lansata cu surle si trambite inainte […]

  2. […] nu este inca folosita la nivel national, dar in decembrie anul trecut scriam ca marketplace-ul JD.com accepta plati in yuani digitali si – din aprilie 2020 – criptomoneda a fost testata in cateva orase din tara asiatica. Aceste […]

  3. […] despre cat de raspunditi sunt yuanii digitali (criptomoneda Bancii Centrale din China), care sunt acceptati ca metoda pe plata pe JD.com (unii angajati ai site-ului e-commerce fiind platiti in e-CNY), iar in Israel se fac eforturi in […]

Leave a reply