Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

Trebuie sa fii logat in cont sa pui o intrebare.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

China: clientii platformei online Idle Fish rezolva disputele la un tribunal intern

Cumparatorii online nemultumiti de produsul primit sau de interactiunea cu un anumit magazin online pot cere returul comenzii, lasa un review de o stea sau alege sa nu mai cumpere niciodata de acolo. Pe platforma chineza Idle Fish, iti poti rezolva disputele apeland la Crab Court, un tribunal online compus din alti cumparatori, citim pe wsj.com.

Idle Fish (denumita initial Taobao Secondhand) este o platforma e-commerce de produse second-hand nefolosite, lansata de Alibaba Group Holding Ltd. in 2014. Clientii nemultumiti de comenzile facute pot cere rezolvarea disputelor minore (fraude, produse defecte, cereri de retur refuzate de vanzator) cu ajutorul acestui tribunal, compus din super-utilizatori voluntari ai platformei (a.k.a. Juriul Idle Fish). Acestia analizeaza cazul si decid de partea cui se afla dreptatea.

Anul trecut, una dintre clientele Idle Fish – Kendra Schaefer, technology consultant pentruu o firma din Beijing – a platit 3 $ pe un tricou de designer alb, marimea L, dar a primit un tricou alb obisnuit, marimea 2XL. Sellerul a refuzat returul pe motivul ca „un tricou alb e un tricou alb” si i-a transmis ca e clar „genul de persoana care cumpara lucruri si apoi le gaseste defecte, pentru a le primi gratuit”. Raspunsul primit a determinat-o sa apeleze la acest sistem de justitie intern: cei 17 jurati anonimi, alesi dintr-o lista de voluntari, i-au dat dreptate si a primit inapoi cei 3 $.

Idle Fish avea peste 100 de milioane de utilizatori la mijlocul anului trecut, iar platforma e-commerce contine produse false, care nu corespund cu pozele si/sau descrierea, o problema omniprezente in comertul online asiatic. In jur de jumatate dintre disputele e-commerce ajung in fata Juriului Idle Fish, iar procesarea loc dureaza – in medie – 90 de minute, conform unui purtator de cuvant al companiei.

O platforma similara operata de Alibaba (in perioada 2012-2018) – Public Jury – a rezolvat peste 16 milioane de cazuri similare. Iar Idle Fish nu e singurul site e-commerce care are acest sistem: Meituan (cea mai mare platforma de livrare din China, are un tribunal propriu, intituat Little Mei’s Panel of Judges).

Despre Monica-Ioana Buzea

Cofondator, PR Consultant & Social Media Manager la CreativeCreature.ro (agenție de PR și comunicare). Mă ocup de ştiri, analize și interviuri relevante din domeniul comerţului online autohton şi internaţional pentru ECOMpedia.ro de la finalul lui 2015.

Follow Me

Leave a reply