Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

You must login to ask a question.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

Ce facem cu retururile? Un start-up american stie!

Acum, ca au trecut Sarbatorile, retururile ameninta sa coste scump companiile din SUA: in 2014, americanii au returnat marfuri in valoare de 260 de miliarde de dolari (si o fac gratuit in multe cazuri), scrie nytimes.com, un sfert din suma provenind din retururi facute dupa Sarbatori. Cifra e mai mare cu 66% decat acum 5 ani, conform National Retail Federation. Dar stiati ca majoritatea marfurilor returnate de clienti nu ajung inapoi pe rafturile magazinelor? Acestea sunt lichidate, revandute si multe ajung la gunoi: se estimeaza ca pana la 2 milioane de tone de produse returnate (majoritatea noi) sunt aruncate, destule cat sa umple 200.000 de camioane de gunoi.

Intr-o lume in care se estimeaza ca 15% din tot ce se cumpara online e trimis inapoi la vanzator (comparativ cu 8% in cazul magazinelor fizice) si in care facem asta gratuit, cele mai returnate produse sunt electronicele. Dar cand produsul ajunge inapoi la vanzator, intra intr-un proces lung, complicat si scump (trebuie verificat – mai functioneza corect?, trebuie redepozitat, trebuie revandut – desi, intre timp, poate nu mai e la fel de nou si ce client va dori un produs resigilat?). De aceea, companiile care vand electronice tind sa ofere clientului o fereastra mai redusa pentru retururi (15 zile). In cazul hainelor, fereastra se deschide mai larg (45-90 de zile), pentru ca daor 10% dintre acestea sunt trimise inapoi (conform unui studiu realizat de IHL).

optoro

O solutie pentru a evita pierderile financiare ale retailer-ilor si a ajuta, in acelasi timp, mediul inconjurator este Optoro.com, un start-up american care ajuta companiile de retail sa-si administreze si sa-si vanda, recicleze sau doneze marfurile in surplus si cele returnate de clienti. Fondata in 2004, de Tobin Moore (foto stanga), pe atunci student la Universitatea Brown, compania numita initial eSpot si-a deschis un prim birou in Washington D.C. Optoro listeaza produsele online pe Amazon, eBay, Buy.com, BestBuy si Blinq.com (conform businesswire.com), proceseaza 10 milioane de retururi/an si a strans 80 de milioane de dolari de la investitori din Silicon Valley.

 „Modul nostru de consum nu este unul sustenabil. Nu mai putem arunca lucrurile la gunoi. Exista o metoda mai buna. Mereu vor exista retururi, dar mereu exista cineva care le vrea”, spune directorul Tobin Moore. Optoro ofera brand-urilor modalitati eficiente de a reduce costurile retururilor, de le vinde printr-o platforma care le administreaza, evalueaza si directioneaza spre cel mai potrivit canal de a le vinde, pe fiecare. De exemplu, o bormasina care functioneaza perfect, dar a fost scoasa din ambalajul original, va fi listata pe Blinq.com (la un pret redus fata de cel original). Dar daca vorbim despre produse angro, Optoro le va vinde pe Bulq.com. Daca in mod normal un retailer recupereza 20-40% din valoarea retururilor resigilate, cu Optoro companiile ajung la un procent de 50-70%!

Despre Monica-Ioana Buzea

Cofondator, PR Consultant & Social Media Manager la CreativeCreature.ro (agenție de PR și comunicare). Mă ocup de ştiri, analize și interviuri relevante din domeniul comerţului online autohton şi internaţional pentru ECOMpedia.ro de la finalul lui 2015.

Follow Me

Leave a reply