Bon fiscal sau chitanta si factura

Raporteaza
Intrebare

Please briefly explain why you feel this question should be reported .

Raporteaza
Cancel

Se pare ca atunci cand livrarile sunt facute de magazinul online este nevoie de casa de marcat pentru emitere bon fiscal.
Intrebarea este: firmele de curierat de ce iti livreaza produsul pe baza de chitanta si nu pe baza unui bon fiscal emis cu o casa de marcat mobila? Este ilegala activitatea lor?

Deschis 0
Chestiuni legale Organizare magazin online Bebe 11 ani 3 raspuns 3255 vizualizari 0

Răspunsuri ( 3 )

 1. Nu s-a raspuns aici http://cumimifacmagazinonline.ro/imi-trebuie-casa-de-marcat-trebuie-sa-tiparesc-bon-fiscal.html la intrebarea ta? Mai trebuie lamuriri?

  Vrei sa citam din codul fiscal? Caut si revin cu un raspuns documentat.

  0
  2012-10-03T09:54:14+03:00

  Da, ar fi bine sa apara si un raspuns documentat cu un articol din lege pentru casa de marcat.
  Intrebarea este de ce firmele de curierat de ce iti livreaza produsul pe baza de chitanta ?

  Corectez intrebarea pentru claritate: este de ce firmele de curierat livreaza produsul clientului la usa pe baza de chitanta ?

 2. Potrivit prevederilor art . 2 lit. k din OUG 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, se excepteaza de la obligatia utilizarii caselor de marcat:

  ” comertul cu amanuntul prin comis-voiajori, precum si prin corespondenta, cu exceptia livrarilor de bunuri la domiciliu efectuate de magazine si unitatile de alimentatie publica, pe baza de comanda”.

  Avand in vedere aceasta prevedere legala, rezulta ca in cazul livrarii produselor prin comis-voiajori (firme de curierat), nu este obligatorie eliberarea bonului fiscal, folosindu-se factura si chitanta in relatiile cu clientii persoane fizice sau juridice.

  Firma de curierat incaseaza banii pe documentul „Chitanta ramburs cont colector” inscriind la rubrica explicatii ” ramburs la factura nr. / data pentru clientul expeditor SC …….”.

  De asemenea, pentru serviciile de transport prestate de firma de curierat, aceasta emite factura si chitanta catre clienti.

  Societatea dumneavoastra va emite factura pentru livrarea bunurilor la clienti, document insotitor al bunurilor livrate prin curier.

  Curierul incaseaza pe chitantierul propriu (chitanta ramburs) suma de bani aferenta bunurilor livrate.

  Societatea dumneavoastra emite factura de decontare pentru sume incasate de la terti catre firma de curierat. Reglementarea emiterii acestei facturi este stabilita de normele metodologice pentru art. 137 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal . In esenta factura nu este purtatoare de TVA si are rolul decontarii sumelor incasate de un operator economic de la terti in numele altui operator economic.
  „Baza de impozitare a TVA nu cuprinde sumele achitate de o persoana impozabila in numele si in contul altei persoane si care apoi se deconteaza acesteia, precum si sumele incasate de o persoana impozabila in numele si in contul unei alte persoane”.

  ” In sensul art. 137 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal , sumele incasate in numele si in contul altei persoane, care nu se cuprind in baza de impozitare, cuprind operatiuni precum:
  b) sume incasate in contul altei persoane, daca factura este emisa de aceasta alta persoana catre un tert. Pentru decontarea sumelor incasate de la tert cu persoana care a emis factura, conform intelegerii dintre parti, pot fi intocmite facturi de decontare conform alin. (3).
  (pct 19.5 din Normele metodologice de aplicare a art 137 alin 3 lit e din Codul fiscal ).

  Firma de curierat plateste factura emisa de societatea dumneavoastra conform procedurilor uzuale.

  SURSA: http://contabilul.manager.ro/a/6741/ce-documente-sunt-necesare-cand-distribuim-marfa-prin-curierat.html

Lasă un răspuns

Browse