Alibaba si Gucci lupta impreuna cu falsurile
De ani buni, Alibaba este criticat pentru modul in care lupta cu falsurile. Un nou pas in directia corecta a fost facut recent, cand gigantul online chinez si compania Kering (care detine marcile Gucci si Saint Laurent) si-au rezolvat diferendele. Cea din urma va renunta la procesul intentat in 2015 impotriva Alibaba, care ar fi vandut produse contrafacute online, iar ambele companii au anuntat, intr-un comunicat de presa citat de nytimes.com, ca vor organiza o echipa de lucru pentru schimbul de informatii, folosirea tehnologiei Alibaba pentru a depista falsurile si colaborarea cu autoritatile, in vederea protejarii marcilor Kering.
Aceasta impacare vine pe fondul eforturilor facute anul acesta de compania lui Jack Ma de a atrage mai multi investitori americani pe platforma chineza. Asta in conditiile in care American Apparel & Footwear Association (care reprezinta peste 1.000 de brand-uri din domeniu) s-a plans ca Alibaba nu a facut niciun pas in directia eliminarii fake-urilor pe care le vinde online. American Apparel & Footwear Association a facut lobby pentru ca gigantul comertului electronic asiatic sa fie trecut din nou in lista neagra a Oficiului National al Registrului Comertului din SUA (USTR).
USTR a eliminat din raportul sau anual 2 dintre site-urile grupului, in 2011 (Alibaba.com) si in 2012 (Taobao.com), dar in 2015 s-a aratat ingrijorat de vanzarile de produse false pe platformele Alibaba. Apoi, in 2016, a reaparut pe lista. Si, in ciuda insistentelor chinezilor legate de tehnologia sofisticata pe care o folosesc pentru a depista produsele contrafacute (inclusiv AI), scanand 10 milioanede produse/zi si eliminand 380 de milioane de oferte suspecte intr-un an, afacerile mici reusesc cu mare greutate sa raporteze falsurile si sa se asigure ca acestea dispar, procesul fiind in continuare greoi si complicat.
Leave a reply