Afisarea TVA langa pret

Raporteaza
Intrebare

Please briefly explain why you feel this question should be reported .

Raporteaza
Cancel

Buna

Am si eu o intrebare. De curand sunt platitor de TVA. Pretul final al unui produs pe care clientul il plateste include si TVA.

Ma obliga vreo lege ca langa pretul final sa pun in paranteza (inclus TVA) sau (Pret cu TVA)??

Ex:

Pret 200 lei (TVA inclus)

Intreb lucrul acesta pt ca am vazut ca unele magazine online care sunt platitoare de tva scriu in paranteza ca pretul include tva, altele nu scriu.

De ex: emag.ro sau elefant.ro nu scriu

dar fungift.ro afiseza ex:

Pret cu TVA: 230 lei

Ma poate ajuta cineva sa imi spuna, daca exista vreo obligatie legala in acest sens?

Deschis 0
Chestiuni legale Sami 9 ani 11 raspuns 4474 vizualizari 0

Răspunsuri ( 11 )

 1. Salut,

  Da, exista obligatie legala sa mentionezi daca pretul este cu TVA sau fara TVA, insa nu specifica daca langa pret, sub pret sau ce alta parte. Important este sa fie la vedere, fie si in pagina de termeni si conditii. Absolut tot ce vinzi pe teritoriul Romaniei, unei entitati romanesti, contine TVA.

  Ca sa ti se raspunda complet, va trebui sa spui ce vinzi si cui vinzi (persoane juridice intracomunitare, extracomunitare sau persoane fizice extracomunitare). Aici, in unele cazuri, poti emite facturi fara TVA. Persoanelor fizice extracomunitare le facturezi tot cu TVA, insa le poti elibera un formular Tax Free cu care acestia recupereaza ulterior taxele.

  Sper sa-ti fie de folos informatia.

  Multumesc.

 2. Asta e textul pe care il cauti – OUG 34/2014
  Art 6 (1) Inainte ca un contract la distanta sau in afara spatiilor comerciale sau orice oferta similara sa produca efecte obligatorii asupra consumatorului, profesionistul trebuie sa ii furnizeze consumatorului urmatoarele informatii in mod clar si inteligibil:
  (…)
  e) pretul total al produselor si serviciilor cu toate taxele incluse sau, in cazul in care pretul nu poate fi calculat dinainte in mod rezonabil data fiind natura produselor sau a serviciilor, modalitatea de calcul al pretului si, dupa caz, toate costurile suplimentare de transport, de livrare, taxele postale sau de orice alta natura(…)
  vezi tot articolul la https://www.trusted.ro/faq-trusted-ro/oug-nr-34-2014/

  Din punctul de vedere al criteriilor de la GPeC, am considerat ca acest articol este indeplinit corect daca din pagina de produs poti sa calculezi pretul final al unui produs sau serviciu (adica stii daca contine TVa si alte taxe, inclusiv pot sa stii cam cat va costa transportul)

 3. De exemplu noua ne-a impus shopmania sa afisam asta. Daca magazinele unde ai vazut tva langa pret sunt prezente si pe shopmania acesta cred ca este motivul.

 4. Obligativitatea consta in faptul ca pretul afisat pe site sa fie cel de vanzare.
  Deci daca pui in site “Pret: 100lei” fara alte specificari se subintelege ca este pret final (cu tot cu TVA) si daca vei face altfel (adica tu de fapt vinzi cu 100lei fara TVA) fara sa specifici asta, poti fi acuzata de preturi inselatoare.

 5. obligatia legala e de a afisa pretul final (deci cu tva inclus);
  se prezuma ca pretul pe care il afisezi e si pretul pe care clientul il plateste.

  daca afisezi sau nu ca acest pret include si tva.. e alegere personala. totusi, daca ai si clienti platitori de tva.. poate vrei sa evidentiezi lucrul acesta pt ca e un beneficiu pt ei (pot deduce acel tva pe care il platesc la tine).

 6. Vorbind strict de vanzarea inspre persoanele fizice, pretul afisat trebuie sa includa TVA (vezi Hotărâre nr. 947/2000). Daca vinzi cu amanuntul nu e neaparat sa specifici acest lucru in pagina de produs dar e bine sa fie undeva in termeni si conditii specificat. Parerea mea daca undeva lanaga pretul produsului apare si “TVA inclus” sau ceva de genu nu face decat sa-i dea clientului mai multa incredere.
  Mai stiu si ca unele comparatoare de preturi nu accepta site-uri daca nu afiseza in pagina de produs ca pretul este final si include tva.

 7. Buna întrebare si pe mine ma interesează .

 8. Va multumesc pentru raspunsuri. Am verificat normele legale amintite de dvs si am inteles ca este obligatoriu sa fie afisat TVA.
  Asa cum s-a mai specificat mai sus, unele magazine specifica lucrul acesta in Termeni si Conditii, altele in dreptul pretului.

  Colegul meu are o intrebare pt dvs:

  Unde este mai bine sa afisam TVA? Langa pret sau in Termeni si conditii?
  Colegul meu este de parere sa scriem doar in Termeni si Conditii. El se teme ca unii vor fi derutati si nu vor stii ce inseamna.

  Credeti ca afisarea TVA langa pret cu textul ,,Inclus TVA” poate deruta clientii in cele din urma sa pierdem pe unii din ei din acest motiv?

  Ce parare aveti?

 9. clientii sunt in majoritate persoane fizice sau pers juridice?

  * pers juridice stiu ce inseamna tva si ar vrea sa stie daca pretul include sau nu tva.
  * pers fizice stiu in procent destul de mare ce e tva, insa nu prea sunt interesate (pt ca nu sunt afectate direct – pt ele pretul final e pret final indiferent daca are sau nu tva);
  in cazul asta ar merge afisat intr-un loc mai putin evident;

  ps. mai trebuie afisata perioada legala de retur, link anpc si dataprotection.ro (nu imi amintesc acum exact care sunt normele si care e forma lor curenta, insa considera si aspectul asta).

 10. “Absolut tot ce vinzi pe teritoriul Romaniei, unei entitati romanesti, contine TVA.”
  :)) Serios? Si daca nu sunt platitor de tva?

 11. Salut, Serban,

  Multumim pentru implicare.

  Aici discutam despre cazul particular in care initiatorul intreaba unde sa afiseze TVA-ul, ca vanzator.

  Ca mesajul tau sa aiba o contributie la acest subiect, desi este offtopic, prefer sa-l completez cu: https://ecompedia.ro/platitor-sau-non-platitor-de-tva.html

  Multumesc.

Lasă un răspuns

Browse