Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

Trebuie sa fii logat in cont sa pui o intrebare.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Nu ai cont inca? Creează un cont nou pentru a avea acces in toate sectiunile ECOMpedia.ro.

Google, amendat de UE cu 2,42 miliarde €

google search

Motorul de cautare Google a fost amendat recent cu 2,42 miliarde € (2,68 miliarde $) de catre Comisia Europeana, care a considerat ca promoveaza, in rezultatele cautarilor, serviciile Google Shopping, informeaza site-ul retail.emarketer.com. Google Shopping este un serviciu care permite utilizatorilor sa caute produse pe site-uri e-commerce si sa compare preturi intre diferitele oferte. Comerciantii care apar listati aici (cu imagini, preturi si descrieri are produselor) platesc o taxa catre gigantul online.

CE a concluzionat ca Google „a oferit sistematic un loc proeminent propriului serviciu de comparare a preturilor”, plasand rezultatele de pe acesta pe primul loc sau pe primele locuri ale rezultatelor cautarilor, defavorizand alte servicii de comparare a preturilor. Google a introdus aceasta practica in toate tarile din Spațiul Economic European, 13 la numar, din 2008 incoace, cand Google Shopping s-a lansat in Germania si Marea Britanie.

google shopping

Acest lucru a atras dupa sine o pozitie ridicata pe piata pentru comparatorul de preturi Google Shopping: cifrele comScore arata ca, in februarie 2017, acesta era al saselea cel mai vizitat site de retail din Marea Britanie si al patrulea cel mai vizitat site de retail din Germania. In aceeasi luna, in Italia, Franta, Olanda si Spania, pozitiile au fost similare. Google Shopping a fost singurul comparator de preturi in topul de 10 locuri, in care apar nume ca Amazon, eBay, Apple si Walmart.

Comisia UE impune, dupa amenda, ca Google sa renunte la aceasta practica si sa se abtina de la a mai lua masuri similare in urmatoarele 90 de zile. In caz contrar, compania va fi penalizata in plus, cu 5% din veniturile medii facute zilnic in lume de catre Alphabet, compania care detine Google. In plus, Google sa ofere tratament egal altor comparatoare de preturi. Google a transmis ca nu este de acord cu amenda si concluziile comisieisi ca ia in considerare posibilitatea de a face apel la decizie.

Leave a reply