Despre zoom-ul paginii din browser: ctrl+scroll

Raporteaza
Intrebare

Please briefly explain why you feel this question should be reported .

Raporteaza
Cancel

Am lansat un nou site. Una dintre problemele intalnite dupa lansare a fost ca la folosirea comenzii de zoom pe pagina (ctrl+scroll) site-ul se distorsioneaza inca din primul scroll: unele butoane nu sunt la locul lor, unele texte nu mai vad pe pagina. Este normal acest lucru? Cat de mult folosesc clientii aceasta comanda pentru a citi paginile din site? Exista un studiu asupra acestei probleme sau nu este atat de importanta pentru clienti incat sa ma opresc asupra ei.

Deschis 0
Realizare magazin online Usability pic 12 ani 5 raspuns 2810 vizualizari 0

Răspunsuri ( 5 )

  0
  2012-09-26T13:35:07+03:00

  Chiar nu stiu cati dintre clienti ar putea sa aiba probleme cu vederea :). Am vorbit cu un programator si mi-a spus ca nu este asa importanta aceasta chestiune.

 1. Este normal. Acesta e raspunsul scurt. Partea buna e ca poti discuta cu cei care iti intretin site-ul sa le ceri ca el sa se vada ok si la alte rezolutii decat cea normala. Nu prea poti controla acest zoom pe care il face userul din browser. Insa, functie de rezolutie, de marimea acelor fonturi poti alege din css-uri (iti colegii de la programare ce sunt alea) sa alegi sa afisezi sau nu anumite butoane sau texte. As vrea sa vad in .ro site-uri cu responsive design, desi problema ridicata de tine nu se incadreaza in schimarea rezolutiei, ci doar in schimbarea fonturilor. Un programator ne-ar putea spune daca se poate programa respectivul zoom de care vorbesti tu aici. Eu am pe blogul personal un control de font+ font- de pe vremea cand acest zoom nu era la indemana oricarui user. Pe acel control (la mine in sidebar) as putea sa aleg ce sa afisez si in ce conditii. Nu stiu insa daca si pe zoom-ul genegerat de scroll-ul mouse-ului se poate face acelasi lucru. Asteptam si un dezvoltator de layout sa ne ajute cu un raspuns.

  0
  2012-09-26T13:49:59+03:00

  Interesant acest raspuns. Nu stiam ca exista si o denumite pentru acest lucru: responsive design. Am observat ca la site-urile unor firme mari schimbarea zoom-ului se poate face de cateva ori fara a afecta design-ul site-ul prea mult. Exista insa si site-uri unde o singura modificare de zoom duce la o afisare incoerenta a site-ului.

 2. font+ font- este o solutie destul de buna…zoom in/ out din scroll de cele mai multe ori poate duce la erori de css: un ex ar fi un zoom in(Chrome) la un menumatic orizontal ar face ca ultima categorie sa dispara..Nu este de incurajat folosirea acestui zoom dpmdv..In plus daca un client isi doreste cu adevarat marirea textului, ptr ca la imagini se poate pune un script cu zoom pe ele la click, atunci se poate promova anumite extensii la browser care ar duce la o vizualizare in pagina doar a textului marit(+ imagini optional) pe un fundal alb(ex Clearly ptr Chrome)

 3. Am avut surpriza sa vad ca destul de multi utilizatori folosesc zoom-ul in browser, chiar si utilizatori mai putin experimentati, am constatat ca optiunile de marire/micsorare text sunt folosite destul de putin (observatii personale si teste pe unele site-uri). La cei care am observat ca il folosesc, o fac pentru a avea continutul paginii intins pe totata latimea ecranului, chiar daca fontul este suficient de mare, mai ales ca in ultima perioada cam toate monitoarele sunt wide. In concluzie mi se pare mai importanta optimizarea designului la zoom decat afisarea optiunii de marire/micsorare text care e mai potrivita in general pentru site-urile de continut (bloguri, ziare online, etc.).

  „Responsive design” are legatura si cu zoom-ul, dar in special pe dispozitive mobile cu rezolutii mici/dimensiuni ciudate. E responsabil cu afisarea corecta/placuta/practica a continutului pe orice tip de rezolutie/dispozitiv, astfel designul se adapteaza automat in functie de ecran (si da, exista site-uri romanesti cu responsive design).

  Cum se poate rezolva problema zoom-ului? Explicatia este destul de tehnica, cea mai buna metoda e folosirea dimensiunilor dinamice din CSS versus cele fixe (explicatii bune aici), dar un design bine implementat in html/css nu ar trebui sa faca probleme care sunt greu de corectat chiar daca este cu dimensiuni fixe. Un layout compatibil cu majoritatea browserelor reactioneaza bine la zoom, inca unul din motivele pentru care orice design trebuie testat pe cat mai multe browsere, chiar daca acestea nu sunt folosite prea des la noi, testele in browsere vechi indica diverse probleme care pot aparea si pe cele noi, folosite des (unealta buna gratuita: Browsershots).

  Alternative: captarea actiunii de zoom in JavaScript cu aplicarea in consecinta a diferite efecte/modificari – destul de complicat si nu functioneaza in toate browserele.

  Merita bataia de cap cu zoom-ul? E discutabil. Implementarea foarte buna a designului presupune cunostinte solide si costa simtitor mai mult (in plus, orice modificare in site trebuie facuta la fel). Probabil ca merita daca vinzi produse foarte scumpe sau vizitatorii tai sunt foarte pretentiosi.

Lasă un răspuns

Browse