Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

You must login to ask a question.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

Frauda cu cardul in cadere libera in Europa, Romania urmeaza acelasi trend

Frauda cu cardul a inceput sa scada masiv incepand cu anul 2007, ca urmare a perfectionarii tehnologiei care permite efectuarea de tranzactii din ce in ce mai sigure, conform unui studiu recent realizat de Banca Europeana Centrala (ECB).

Raportul arata ca frauda este momentan intr-un proces de migrare catre tarile care nu sunt atat de avansate din punct de vedere tehnologic.

Din 2010 pana in 2011 s-a inregistrat o scadere masiva si in ceea ce priveste valoarea fraudei, chiar daca numarul de tranzactii efectuate cu cardul a crescut in Zona Unica de Plati in Euro (SEPA) din care fac parte 32 de tari (Tarile Membre ale Uniunii Europene, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia si Elvetia) si 516 milioane de locuitori. Datele mai arata ca valoarea totala a fraudei a ajuns la 1.16 miliarde de euro in 2011 ceea ce reprezinta o scadere de 5.8% din 2010. Altfel spus, ponderea fraudei ca si procent din valoarea tuturor tranzactiilor a scazut la 0.036% in 2011, de la 0.040% in 2010 (si 0.044% in 2007). Intre 2007 si 2011 valoarea totala a fraudei a scazut cu 7.6%, in timp ce valoarea totala a tranzactiilor a screscut cu 10.3%, ajungand la aproape 3.3 trilioane de euro pe an.

In 2011, principalul canal de frauda a fost  reprezentat de  tranzactiile de plati efectuate prin telefon, sau Internet (Card Not Present – CNP), cu o pondere de 56%, in vreme ce frauda la terminale, a fost de 25% in cazul POS-urilor si de 19% la ATM-uri. Si in cazul Romaniei principalul canal este tot CNP, insa cu o pondere de numai 40%. La noi surprinde ponderea foarte mare a fraudei la POS, respectiv 37%. Doar trei tari (Italia, Ungaria si Estonia) au ponderi mai mari ale fraudei la POS.

Practic, frauda pe card in Romania este de zece ori mai mica decat media la nivelul tarilor SEPA. Cel mai mare nivel se consemneaza in Luxemburg, cu o pondere a fraudei pe card de 0,061% in total volume tranzactionate pe card. (NOCASH)

Potrivit aceluiasi studiu, motivul principal pentru care s-a inregistrat aceasta diminuare a fraudei la ATM-uri precum si scaderea de 24% in cazul fraudei la POS-uri ar fi imbunatatirea la nivelul securitatii cardurilor si dezvoltarea infrastructurii sistemelor de plata. Un pas extrem de important in imbunatatirea sitemelor a fost adoptarea la scara larga a EMV-ului, un standard de securitate pe baza de cip care este mult mai sigur decat benzile magnetice conventionale. Totusi, acest trend a mutat partial problema in tarile in care cip-urile nu au o preponderenta majora. In 2011, 78% din frauda totala cu carduri contrafacute s-a inregistrat in tari non-SEPA, o crestere de la 61% in 2010. In ceea ce priveste frauda la ATM-uri, 95% din frauda cu carduri contrafacute s-a inregistrat in tari din afara SEPA, o crestere clara de la 67% in 2010. Acest tip de frauda  se foloseste de informatia de pe banda magnetica pentru a face o copie a cardului. De obicei falsificatorii obtin informatia de pe banda magnetica prin manipularea ATM-urilor sau a terminalelor POS din SEPA.

Frauda prin CNP ramane cea mai raspandita categorie de frauda. S-a constatat o crestere a valorii absolute de la 648 milioane de euro in 2010 la  655 milioane de euro in 2011. Marea majoritate a platilor prin CNP (73%) au fost initiate pe internet. Tarile care au adus imbunatatiri masive securitatii pe internet, cum ar fi introducerea caracteristicii 3-D Secure in Marea Britane, au inregistrat o scadere in frauda prin CNP. In acest context, Forumul European pentru Securitatea Platilor in Retail a recomandat implementarea unor masuri mai puternice de securitate pentru tranzactiile efectuate pe internet.

In cazul cardurilor de credit si a cardurilor cu functie de debit amanat, care sunt predominant folosite la platile via internet si tranzactii in strainatate, 1 euro la fiecare 1,100 euro (in jur de 0,09%) s-a folosit intr-o tranzactie frauduloasa. In cazul cardurilor de debit, care sunt in general folosite in magazine si la retragerile de numerar, raportul a fost 1 euro la fiecare 5,200 euro (0.02%). Frauda prin CNP apare mai frecvent pe pietele mature de carduri in timp ce frauda la POS este mai raspandita pe pietele mai putin dezvoltate.

Raportul concluzioneaza ca modernizarea tehnologiei este cruciala pentru combaterea fraudei si ca standardele EMV trebuie sa fie adoptate la o scara cat mai larga pentru a spori siguranta platilor cu cardul in general. Pe masura ce tranzactiile in Europa devin din ce in ce mai sigure, falsificatorii se indreapta preponderant spre piete mai vulnerabile. ECB isi arata sprijinul pentru adoptarea unor astfel de caracteristici, care fac parte si din migrarea SEPA. Desi este intr-o clara scadere, frauda continua sa puna probleme si necesita o coordonare constanta intre operatorii din industria platilor din intreaga lume.

Raportul a fost realizat de catre Eurosystem, mai precis ECB si cele 17 banci nationale centrale din zona euro (cu date prelevate din cadrul a 25 de sisteme de plata, inclusiv branduri de carduri, banci si alti emitenti nationali) si studiaza frauda din perspectiva mai multor tipuri de carduri (debit si credit) si in functie de modul de folosire.

Sursa: http://www.thepaypers.com/news/default/european-card-fraud-on-a-declining-trend/751891-0

Leave a reply