Roundup ECOMpedia: 5 greseli legate de implementarea de functionalitati noi in platforma e-commerce (I)
Continuam seria de materiale marca Roundup ECOMpedia, in care ne propunem sa descoperim, cu ajutorul unor experti autohtoni in domeniu, care sunt cele mai comune greseli intalnite in randul proprietarilor de magazine online atunci cand vine vorba de platformele de comert electronic, agentia de Google Ads aleasa, campanile de Facebook Ads, utilizarea Facebook Pixel, colaborarea cu o agentie de SEO, alegerea unei agentii de PPC marketing, Usability si cresterea ratei de conversie. Invitatul nostru de astazi la discutia virtuala este Cosmin Daraban (foto, CEO & Co-Founder SilkWEB.ro, agentie de marketing, web design si e-commerce), caruia ii dam cuvantul:
„Vreau sa precizez din start ca am scris greselile de mai jos strict in contextul unei platforme de inchiriat, SaaS, iar acestea sunt greseli frecvente in randul proprietarilor de start-up-uri. In general, cei care au afaceri de mai mult timp si vand intr-un volum mare sunt mai interesati sa isi scaleze business-ul si vanzarile decat de dezvoltari peste dezvoltari sau tot felul de functionalitati.
1. Magazinele la inceput au tendinta de a copia design-ul si functionalitatile de la magazinele mari.
Intr-un fel, inteleg de ce se intampla asta. La inceput urmaresti exemplul celor mai cunoscute branduri, in ideea ca daca ei au reusit cu design-ul si functionalitatile respective, inseamna ca si tu ai sanse maxime de succes facand acelasi lucru. Dar lucrurile nu merg asa. In spatele functionalitatilor marilor brand-uri exista o intreaga strategie, un plan complex, un motiv pentru care acestea sa existe, derivat din anumite nevoi identificate la nivelul consumatorilor dar conditionat si de arhitectura generala a site-ului.
Pentru ca in momentul in care construiesti si implementezi o noua functionalitate nu e asa, floare la ureche, pocnesti din degete si gata. De fapt, e un proces mai lung decat ti-ai dori, niste pasi care trebuie parcursi, o anumita logica, iar noua functionalitate trebuie sa mearga unitar cu restul din platforma, fara bug-uri sau fara a afecta alta functionalitate/intregul set de functionalitati existente. Uneori (de cele mai multe ori) un antreprenor la inceput nici nu are nevoie de functionalitatile la care se gandeste.
Practic, inainte sa lansezi si in primele luni de business ai nevoie de functiile si integrarile de baza in platforma (produse, uzabilitate, plata, transport, facturare, CRM, minim de marketing). Mai important e sa te axezi pe promovarea afacerii si oferirea unor servicii exceptionale clientilor, astfel incat acestia sa te ajute sa cresti. Abia dupa ce incepi sa ai un volum mai mare de vanzari, e important sa ai instrumente de automatizare care sa iti optimizeze timpul si munca.
2. Amana lansarea prea mult si sunt mai degraba curiosi de dezvoltari decat sa vanda.
O consecinta a primei greseli e ca, in momentul in care sunt mai interesati de functionalitati si dezvoltari, apar intarzieri mari la lansarea afacerii pe piata. Si aici e o mare problema. Pentru ca, daca nu ai lansat, nu ai sanse sa vinzi, sa iti scoti banii. Da, la inceput totul e wow, te entuziasmezi de fiecare data cand dezvoltatorul iti arata ce face o noua functionalitate, insa treptat entuaziasmul va scadea.
De ce? Deoarece ceea ce faci tu, mai exact, e sa tot dai bani, sa tot investesti, fara sa ii recuperezi. Si oricat de bine ai sta financiar, la un moment dat sacul se goleste. Ideea e urmatoarea: cu cat amani mai mult lansarea pentru ca vrei sa fie totul perfect si sa ai toate functionalitatile pentru un magazin de «succes», cu atat mai mult creste sansa sa abandonezi cu totul proiectul si sa renunti, pentru ca ti-ai pierdut tot entuziasmul. Si asta o spun din experienta cu clientii si potentialii clienti la Gomag. Nu odata s-a intamplat sa se renunte, pentru ca lansarea s-a amanat luni intregi sau chiar ani (uneori, din pacate, datorita faptului ca oamenii nu mai raspundeau cu saptamanile la mail-urile sau telefoanele colegilor mei).
Sfat – stabileste din start ce e prioritar pentru tine si lanseaza cat mai repede, cu o strategie de marketing (nu doar pui site-ul live si astepti sa curga vanzarile).
3. Cer dezvoltari pentru ca asa vor, fara sa analizeze daca acestea folosesc clientilor.
Aceasta greseala tine in mod special tot de obiceiurile incepatorilor. La start, nu stii sigur ce trebuie sa faci. Asa ca mergi pe net sa te documentezi, in grupuri, la evenimente, etc. In sine, faptul ca te tot documentezi nu e un lucru rau – doar ca raspunsurile pe care le primesti vin din partea a zeci sau sute de oameni, fiecare cu experientele si parerile lor. Asa ca, dupa cateva discutii si articole citite sau site-uri vazute, multi sunt si mai confuzi.
De aici apare dorinta unor dezvoltari de functionalitati noi, pe baza a ceea ce crezi tu ca ar trebui sa ai in site. Problema: folosesc acestea in mod real clientilor? Ii ajuta sa finalizeze mai repede comanda si sa aiba o experienta buna in site-ul tau? Sau, dimpotriva, iti ridica rata de bounce la cer si ai o rata de abandon a cosului de iti vine sa te iei cu mainile de cap?
Orice functionalitate ar trebui sa aiba un motiv puternic, sigur si realist in spate. Nu faptul ca asa ai mai vazut la altii sau asa ti-a spus un prieten care are el un business (intr-o cu totul alta nisa). Pana la urma, nu construiesti magazinul online pentru tine, ci pentru clientii tai, pentru ca acestia sa se simta bine aici, sa se familiarizeze usor cu paginile si ofertele lui si sa il foloseasca extrem de usor si increzatori in ei. Daca simti nevoia unei noi functionalitati pentru magazinul tau, gandeste-te bine: foloseste utilizatorilor si clientilor? Te ajuta intr-adevar sa vinzi sau ingreuneaza tot procesul de comanda?
Abia dupa ce faci o analiza, intrebi oamenii (utilizatorii site-ului tau) si discuti cu dezvoltatorul tau (care, in mod normal, ar trebui sa aiba experienta pe diverse nise, inclusiv a ta), decizi daca ai intr-adevar nevoie de functionalitatea respectiva sau nu.
4. Bugeteaza gresit pentru dezvoltarea de noi functionalitati.
Ai citit despre o functionalitate super tare pe net. Ai intrat chiar si pe site-urile exemplu si pare super misto. Iar acum ai pus mana pe telefon sau i-ai scris un e-mail dezvoltatorului, in care ii explici ca vrei si tu asa ceva, cat de repede. Iar dezvoltatorul iti da un cost. Si de aici incepe nebunia. Majoritatea proprietarilor de magazine isi doresc servicii de dezvoltare cat mai ieftine, gratis daca se poate, si sa fie gata rapid, maine, saptamana asta.
Sunt constient ca propozitiile de mai sus pot transmite frustrare din partea mea, dar adevarul e ca am spus un lucru real, intalnit zilnic in colaborarea dintre comercianti si dezvoltatori, care se datoreaza in mare parte lipsei de cunostinte, dar si nivelului de asteptari setat de ambele parti.
Acum 2 ani, mi se pare, am scris un articol pe blogul Gomag, in care aratam cum lucreaza – de fapt – un web developer si estimarea corecta a duratei unui proiect, inclusiv costurile. Mai multe detalii poti gasi acolo. Ideea de retinut: daca iti doresti o noua functionalitate, documenteaza-te ce presupune asta din partea dezvoltatorului tau, vorbeste cu el, fii constient din start ca o sa coste si o sa dureze mai mult sau mai putin, setati impreuna un deadline si fii dispus sa oferi informatii. Ajuta-ti dezvoltatorul sa te ajute.
5. Implementeaza prea multe tool-uri si aplicatii.
O regula de baza pe care sa o retii: cu cat ai mai multe elemente in spatele site-ului, cu atat acesta va functiona mai greu. Codurile complexe, multe plugin-uri, multe functionalitati si integrari cu tot felul de aplicatii si instrumente de marketing duc automat la cresterea timpului de incarcare a site-ului. In acelasi timp, experienta clientului in site devine un mic film horror, sau cel putin enervant. Pe de o parte, oamenii nu au rabdare sa stea secunde intregi pentru ca site-ul sa se incarce si, pe de alta parte, in functie de setarile aplicatiilor si instrumentelor active, s-ar putea sa fie bombardat cu pop-up-uri si indemnuri la actiune, in secunda in care a intrat pe site.
Chiar si la clientii nostrii am vazut aceeasi problema. De exemplu, afiseaza pop-up-ul de abonare imediat, in acelasi moment in care apare cererea pentru push notifications si inca un survey cu «Ce te-a facut sa nu cumperi azi de la noi?». Si toate astea fara ca utilizatorul sa fi apucat sa dea un scroll, sa isi dea seama totusi ce vinde site-ul respectiv. Asa ca ai grija ce aplicatii alegi sa folosesti si cum le setezi, cand se afiseaza si cum reactioneaza oamenii la mesajele tale.”
Citeste si celelalte parti ale seriei Roundup ECOMpedia: 5 greseli legate de SEO (I, II si III), 5 greseli in alegerea platformei de e-commerce (I si II), 5 greseli in alegerea unei agentii de Google Ads (I) si in conceperea unei campanii de Google Ads (I)!
Comentariu ( 1 )
[…] greseli legate de implementarea de functionalitati noi in platforma e-commerce (I si II), 5 greseli in alegerea unei agentii de Google Ads (I), 5 greseli in conceperea unei […]