[VIDEO] Masuratori de Baza in Google Analytics. Ecuatia Comertului Online. Cifre si Indicatori Financiari.
Zilele trecute am avut doua prezentari live pe facebook, una organizata de colegii de la GoMAG.ro si una facuta de mine in data de 1 martie 2019 cu ocazia Martisorului.
Primul live, cel cu notiuni de baza din Google Analytics a fost in data de 19 Februarie 2019 pe pagina de facebook a colegilor de la GoMAG si a durat aproximativ o ora. Am vorbit despre principalii indicatori plecand de la Ecuatia Comertului Online, despre cele 3 directii de investitie ale unei companii cu prezenta online: in marketing oline, in proiecte ce tin de persuasiune si usability si in proiecte ce tin de marketingul de produs.
Un alt lucru pe care l-am prezentat in cadrul webinarului organziat de GoMAG a fost o lista cu pasii corecti de instalare a Google Analytics. Am descris cativa din acest pasi, cum ar fi monitorizarea cautarilor de produse din site-ul tau de ecommerce prin GA, pentru ca este mult mai util decat un raport intern din platforma de ecommerce pe care o aveti. Un punct important in intelegerea rapoartelor din GA este marcajul prin UTM-uri a campaniilor de marketing externe (cele de pe alte site-uri) prin Google URL Builder.
La final am vorbit de regula 10/90 a lui Avinash Kaushik – daca ai 100 de lei pentru a investi intr-un tool de marketing, ar trebui sa dai 10 lei pe acel tool (google analytics) si 90 de lei pe trainingul colegilor din echipa ta care foloseste acest instrument.
Al doilea live, facut de mine capturandu-mi ecranul laptopului, a fost facut de Martisor si am vrut sa vorbesc de cateva cifre si indicatori financiari pe care eu ii recomand a fi urmariti cu si fara Google Analytics. Am inceput prin a prezenta un tip de raport bazat pe datele de enhanced ecommerce din Google Analytics dar in Google Data Studio. Acel indicator cu o formula creata de mine este un indicator care imi arata punctual o viteza de vanzare a unor produse ce sunt uitate pe un raft prafuit din magazinul vostru online.
Al treilea indicator financiar extra GA de care am vorbit a fost PED si AED, sau Elasticitatea Pretului sau a Advertisingului. Multi dintre noi se gasesc in situatia in care investesc bani in facebook/adwords si cu toate astea rezultatele nu sunt cele asteptate, CA creste mult prea putin. Aceasta frustrare apare la cei care cheltuie peste 5000 de euro pe luna si care afla ca bugetele mai mari nu aduc de fiecare data rezultate mai bune. Pentru a rezolva aceasta problema, intervine o alta analiza care pentru business-urile noi nu este necesara si anume elasticitatea pretului.
Elasticitatea pretului se masoara in felul urmator: PED = ΔQ% / ΔP%, sau, cu cat variaza cantitatea vanduta a unui produs in conditiile in care schimb preturile cu un procent anume.
Vorbim aici de produse elastice (produse cu concurenta mare care pot aduce pierderi la fiecare scumpire) sau inelastice (de exemplu tigarile, pentru ca lumea are neovie de ele indiferent de pret). Exista doua elasticitati: cea a pretului si cea a advertisingului (PED si AED) iar din raportul dintre ele reiese un coeficient care exprima suma maxima de investit in advertising ca si procent din cifra de afaceri.
Ultimul indicator financiar de care am vorbit a fost LTV-ul, sau LifeTime Value, Customer Lifetime Value – CLV. Atunci cand vorbim despre LTV masuram cati bani ne aduce intr-un anumit un client pe perioada medie de viata (cat timp ne este fidel si cumpara de la noi).
LTV = marginea anuala per client ( rata de retentie a clientului / 1 + rata de discount – rata de retentie a clientului), este o formula ce se poate folosi si pe care am prezentat-o in film. Spre exemplu, daca avem o margine de 120$, o rata de retentie a clientului de 0.85 si o rata de discount de 10%, LTV-ul va fi egal cu 408$.
Daca vreti sa aflati mai multe despre Google Analytics eu va astept la cursul „Sexy Analytics 101”
din 14 martie 2019, Bucuresti, Pta Victoriei.
Sau sa cumparati cursul online, inregistrat deja de aici.
Leave a reply