Ce app colecteaza cele mai multe date despre utilizatori? (studiu)
Majoritatea dintre noi nu inteleg la cat de multe date personale au acces aplicatiile din propriul telefon, date care ajung la cele mai mari brand-uri din lume. Un raspuns clarificator l-a obtinut clario.co, care a analizat 48 de aplicatii din sectoare diverse, pentru a descoperi ce permisiuni cer acestea de la consumatori, in Termenii si conditiile virtuale legate de utilizare. Aceste companii pot colecta informatii la care ne asteptam cu totii (numele, data nasterii, adresa de e-mail), dar si date mai obscure: daca ai/nu animale de companie, ce hobby-uri ai, ce greutate ai, care iti este orientarea sexuala, informatii bancare si legate de salariu, link-uri catre conturile social media (si informatiile impartasite acolo). Dintre toate app-urile analizate, 93,75% cer utilizatorilor adresa de e-mail, de exemplu.
Concluzia? Facebook, Instagram, Tinder, Grindr si Uber (ultimele doua, la egalitate) ocupa primele 5 locuri din clasament, cu procente de 70,59%, 58,82%, 55,88% respectiv 52,94%. Inschimb, aplicatii ca TikTok sau WhatsApp se plaseaza la finalul clasamentului, cu procente de doar 14,71, respectiv 11,76. Topul nu e surprinzator: retelele de socializare strang mai multe date decat orice alte tipuri de companii, iar Facebook e „taticul” tuturor. Informatiile colectate de companie sunt folosite la reclame targetate, care sunt principala sursa de venit a celor de la Facebook (in jur de 16,6 miliarde $, in 2018).
Comparativ, desi este cel mai mare retailer online din lume, Amazon colecteaza doar o fractiune din cantitatea de date stransa de alte companii: 23,53%. La ce e atent? La cum ii folosesti site-ul: la ce produse te uiti, ce cumperi, ce review-uri lasi, pentru a promova produsele care se potrivesc intereselor tale.
Descopera mai jos intregul clasament realizat de sursa amintita!
Leave a reply