Afisare pret cu sau fara tva?

Intrebare

Este permisa din punct de vedere legal afisarea preturilor exclusiv fara tva (si semnalizata ca atare) intr-un magazin online destinat si persoanelor fizice?

Topic deschis 0
Chestiuni legale Organizare magazin online john 5 ani 2 raspunsuri 404 vizualizari Junior 0

Raspunsuri ( 2 )

 1. Din HG nr. 947/2000 republicata 2008 privind modalitatea de indicare a preturilor produselor oferite consumatorilor spre vanzare:

  Art. 1
  Prezenta hotarare reglementeaza modalitatea de indicare a pretului de vanzare si a pretului pe unitatea de masura la produsele existente in suprafetele de vanzare, oferite de operatorii economici consumatorilor, in scopul informarii complete, corecte si precise a acestora si pentru a le permite compararea cu usurinta a preturilor.

  Art. 2
  In sensul prezentei hotarari termenii de mai jos se definesc astfel:
  a) pret de vanzare – pretul final pentru o unitate sau o cantitate determinata de produs, incluzand taxa pe valoarea adaugata si toate taxele suplimentare;
  b) pret pe unitatea de masura – pretul final, incluzand taxa pe valoarea adaugata si toate taxele suplimentare, valabil pentru un kilogram, un litru, un metru, un metru patrat, un metru cub, o bucata sau pentru alta unitate de masura, atunci cand este utilizata in mod obisnuit la comercializarea unor produse;
  c) produs preambalat – un produs ambalat in intregime sau partial, inainte de a fi oferit spre vanzare consumatorului, astfel incat cantitatea de produs sa nu poata fi modificata fara deschiderea sau modificarea ambalajului;
  d) produs comercializat in vrac – un produs care nu a fost supus operatiunii de preambalare si care este masurat sau cantarit pentru vanzare in prezenta consumatorului;
  e) suprafata de vanzare – suprafata destinata accesului consumatorilor pentru achizitionarea produselor, expunerii produselor oferite, platii acestora si circulatiei personalului angajat pentru derularea activitatii. Nu se considera suprafete de vanzare cele destinate depozitarii si pastrarii produselor, desfasurarii activitatilor de productie, birourilor si anexelor.

  Asa cum zice articolul 2, pretul de vanzare include TVA, este pretul final pe care il plateste consumatorul. Acesta trebuie sa fie vizibil pe eticheta produsului, la raft in offline, pe pagina de produs in online.

  Art. 7
  (1) Indicarea pretului de vanzare si/sau a pretului pe unitatea de masura este obligatorie pentru orice tip de publicitate in care se face referire la pret.
  (2) In cazul publicitatii destinate vanzarii la distanta este obligatorie informarea asupra pretului de vanzare si asupra pretului pe unitatea de masura.

  Repet, conform definitiei, pretul de vanzare este pretul final cu toate taxele incluse. Acel pret trebuie afisat in pagina de produs.

  Eu consider ca este obligatoriu de afisat acest pret final, nu un pret la care mai adaugi o alta taxa. In cazul in care firma care administreaza magazinul online face doar vanzari B2B, catre alte companii, atunci prevederile acestei hotarari de guvern nu se mai aplica, si puteti pune pretul in ce forma vreti, respectand insa legislatia in vigoare (legea comertului electronic -face si ea referire la informarea corecta si completa despre produse). Cat timp insa se face vanzare catre consumator, persoana fizica, pretul trebuie sa fie cu tot cu TVA, cu toate taxele incluse (inslusiv timbrul verde, daca se aplica).

  Spiritul legii/hotararii de guvern e dat de acest text: “in scopul informarii complete, corecte si precise a acestora si pentru a le permite compararea cu usurinta a preturilor.” – trebuie sa se poata face compararea de pret intre mai multe site-uri de ecommerce, sau pe un comparator de preturi, deci toti cei care vand acelasi produs trebuie sa aibe afisat pretul final de vanzare, nu un pret la care se mai adauga ceva ulterior.

 2. multumesc.

  asa mi se parea si mie normal, insa nu stiam unde sa gasesc sursa care reglementeaza dpdv legal treaba asta.

Raspunde la aceasta intrebare

Trebuie sa te conectezi pentru a putea raspunde.