Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

You must login to ask a question.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

Avantajele si dezavantajele unei strategii de pret competitive

Avantajele si dezavantajele unei strategii de pret competitiveLa baza, o strategie de pret competitiva (orientata spre piata) inseamna ca retailerii e-commerce isi stabilesc preturile in functie de cele ale competitiei si ale tendintelor pietei, nu in functie de cererea clientilor ori costuri. Pentru a avea succes si a beneficia de avantajele acestei strategii, retailerii trebuie sa aiba un sistem solid de adunare a informatiilor despre competitori si trebuie sa actioneze imediat si eficient, in functie de acestia. Pe scurt, o strategie de pret competitiva inseamna o analiza de piata detaliata.

Cum functioneaza o strategie de pret competitiva?
Un retailer e-commerce isi poate stabili propriile preturi in functie de pozitia si strategia lui pe piata. Isi poate dori sa devina cel mai competitiv, sa aiba preturi medii sau sa depaseasca mereu ca pret competitia. De exemplu, daca se adreseaza clientilor de top si ofera produse premium, atunci e mai bine sa aiba preturile mai mari decat ale celorlalti – decizie care va produce profituri mai mari, loialitate crescuta, dar si conversii mai mici. Dimpotriva, daca retailerul online vrea sa isi creasca vanzarile, atunci preturile lui trebuie sa fie cele mai mici de pe piata.

Pentru a efectua o analiza competitita a preturilor pietei, retailerii trebuie sa o automatizeze, pentru ca a potrivi toate produsele tale cu cele ale concurentilor tai si a le urmari manual inseamna o pierdere enorma de timp. Prin urmare, comerciantii pot deveni productivi apeland la tehnologii e-commerce ca software-ul care analizeaza preturile competitorilor. Cu ajutorul unui astfel de sistem inteligent, vanzatorii se pot concentra pe analiza, decizii strategice si isi pot cunoaste pozitia reala de pe piata, in loc sa piarda timpul doar dunand informatii despre piata.
Sa continuam prin a analiza avantajele si dezavantajele unei strategii de pret competitive.

Avantajele si dezavantajele unei strategii de pret competitive
Ca in aproape orice afacere si cum se intampla si in cazul strategiilor e-commerce de pret, o strategie competitiva are si plusuri, si minusuri.

Avantaje & oportunitati

  1. O strategie de pret competitiva permite afacerii sa controleze concurenta, impedicand compania sa isi piarda locul pe piata si clientii in fata competitiei. Asta daca afacerea detine informatiile potrivite despre rivali, obtinute prin tehnologia corecta. Ajutata de aceste date, compania poate raspunde la orice miscare a celorlalti din piata. Rezultatul? Se poate pozitiona mai bine, in functie de deciziile strategice ale competitorilor, si nu va pierde clienti din cauza razboiului preturilor.
  1. Pretul e considerat unul dintre cele mai importante criterii in decizia de cumparare a clientilor online. Peste 60% dintre ei spun ca pretul e primul indicator pe care il iau in calcul. In plus, in medie, un cumparator online va intra pe un site de cel putin 3 ori inainte de a cumparaDaca intelegem aceste aspecte, atunci putem spune clar ca ai nostri cumparatori pun mare importanta pe preturile noastre si compararea lor. Daca sunt in cautarea unui chilipir, nu vor ezita nici macar 1 secunda sa cumpere de la altcineva si nu de la tine, daca preturile tale nu-i convin. Din perspectiva clientului online, daca adopti o strategie de pret competitiva, atunci baza clientilor va ramane stabila, iar afacerea ta va creste.
  1. O strategie de pret competitiva te ajuta sa faci primii pasi spre preturile dinamice, o abordare mai sofisticata. Cand ai preturi dinamice, informatiile legate de ce pret au competitorii tai sunt folosite pentru a-ti updata propriile preturi, in functie de anumite reguli legate de propriile produse. Astfel, poti concurca mai bine in industrie si poti sa iti maximizezi profitul la fiecare client.
  1. O strategie de pret competitiva poate fi combinata cu alte strategii legate de pret, pentru a deveni si mai eficienta. De exemplu, pentru a ramane profitabila in ciuda schimbarilor de pret ale celorlalti din piata, o companie online ar trebui intotdeauna sa se gandeasca la propriile costuri si sa foloseasca o abordare mixta, in care pretul stabilit in functie de costuri este un factor decizional in profitul obtinut.
  1. O strategie de pret competitiva nu inseamna doar reducerea acestuia. Iti poti creste preturile, daca iti monitorezi atent concurentii. De exemplu, uneori poti avea preturi prea mici comparativ cu alti retaileri de pe piata, deci chiar si o crestere de 5% sau 10% a pretului tau nu-ti va afecta pozitia competitiva de pe piata. Poti testa o crestere de pret, iti pofi mari marjele de profit si ramane in continuare compania cu cele mai mici preturi din domeniul tau. Cel mai bun mod de a face asta e printr-un software automat de urmarire a pretului competitorilor. Astfel aduni date din piata rapid si afli clar unde te pozitionezi printre ceilalti si care sunt diferentele dintre preturile voastre.

Dezavantaje & riscuri

  1. Daca un retailer se concentreaza doar pe a concura cu alti jucatori din piata, ar putea sa uite de faptul ca trebuie sa isi acopere costurile de productie si costurile neestimate. Prin urmare, risca sa ii scada marja de profit.
  1. Situatia sus-mentionata se intampla in cazul comerciantilor de produse premium. De exemplu, pe piata de lux, cumparatorii online tind sa se simta mai speciali si nu le pasa cat platesc. Deci, daca vrei sa fii competitivi intr-o astfel de industrie, s-ar puteaa sa iti scada loialitatea clientelara si valoarea de brand. Mai bine amesteci strategiile de pret axate pe client si cele axate pe piata.
  1. Alegand o strategie de pret competitiva, retailerii presupun ca restul pietei in care activeaza are preturi corecte. Dar strategia de pret a competitiei s-ar putea sa nu se potriveasca bine cu cea a companiei tale, stricand armonia din sistemul propriu. De aceea e bine sa combini strategia de pret competitiva cu alte strategii.
  1. Pentru companiile mici, a face rost de tehnologie, fonduri financiare, angajati noi (pentru a sustine o strategie competitia de pret) poate fi dificil.

Despre Leo Ashkan

Leave a reply