Buna ziua.
As dori o opinie cu privire la atributiile unei firme ce se ocupa de optimizarea SEO. Mai exact a transparentei strategiilor din spate.
Eu de exemplu colaborez cu o firma din partea de Nord Vest a Romaniei. Nu voi spune numele acesteia deoarece nu doresc sa se creada ca am intentia de a-i discredita.
Am dorit o crestere a backlinkurilor catre magazinul online (dezvoltat cu greu si mari intarzieri tot de catre agentia aceasta - dupa aproximativ 9 luni, sute de e-mailuri schimbate cu ei in care li s-au raportat permanent bug-uri si nefunctionalitati, unele persistand si in ziua de azi).
De asemenea o mai buna pozitionare in motoarele de cautare, o crestere a conversiilor precum si crearea si optimizarea unei campanii adwords.
Mi s-a oferit un pachet de inceput pe baza de abonament in valoare de 350 EUR/luna.
In prima luna mi s-au scris 4-5 articole in cadrul unor site-uri - comunicate de presa, publicatii online destul de ieftine si de duzina dupa parerea mea (deoarece costa vreun 600 ron un abonament de editor/an pe aceste site-uri, articolele nu sunt distribuite si preluate de nimeni ) si mi s-au mai dat cateva share-uri pe o pagina de Facebook cu 200 like-uri, facuta de ei pe nisa in care activez. Pagina noastra de exemplu are peste 10.000 fani deci ceea ce ofera ei este o picatura intr-un ocean fata de efectul paginii noastre. Ei obtin 1-2 like-uri/ post, noi sute.
Majoritatea articolelor lor sunt scrise in graba, au greseli de ortografie grave (pana si numele brandului este scris eronat in unele), se copiaza 50-60 % din descrierea magazinului gen : magazinul acesta este serios si de incredere deoarece : si se citeaza o buna parte din descrierea "despre noi" apoi mai completeaza cu o descriere preluata din magazin, descriere facuta tot de noi din cadrul categoriei, si cam acestea sunt articolele lor.
Este normal ca atunci cand le ceri sa corecteze articolele lor scrise in graba si eronat, acestia sa iti multumeasca pentru feedback (nicidecum sa recunoasca faptul ca le raportezi niste erori ale lor ce doresti a fi corectate, nu le oferi un feedback), sa iti promita ca le vor modifica si te vor suna sa discute si alte probleme legate de optimizare, iar dupa aproximativ 7-8 zile sa constati ca nu ai fost nici macar contactat, si nici nu s-a modificat nimic ?
Initial mi s-a promis si un A/B testing si o configurare Adwords incluse in cadrul pachetului de optimizare, insa in contul de adwords nici macar nu s-au uitat pana acum dupa aproape o luna si jumatate, cu toate ca au acces prin share la conturile mele de analitics si adwords.
Iar initial am convenit ca optimizarea SEO sa se realizeze in paralel cu o campanie adwords - sa se testeze ce cuvinte aduc cele mai bune rezultate si conversii, iar in directiile acelea sa se realizeze optimizarea SEO.
Insa se pare ca acestea au fost decat niste promisiuni.
Toate cuvintele si backlinkurile sunt monitorizate cu ajutorul unei aplicatii metrics pusa la dispozitie de catre ei pentru client, o aplicatie ce promite o monitorizare simpla si eficienta a campaniile de marketing organic.
Insa nu se simte nici un rezultat, vizitele organice nu au crescut in mod semnificativ, cuvintele cheie sunt tot incepand cu pagina 2 in google, nicidecum in pagina 1 dupa cum au promis.
Asadar am o banuaiala ca le cam dau banii degeaba deoarce daca optimizarea lor consta doar in a scrie cateva articole si cateva share-uri pe pagina de facebook – pot face si eu asta – deschide un cont de editor pe un site de comunicate de presa precum livepr de exemplu - (600 RON/an ), scrie articole mult mai bune decat ei si totul m-ar costa 50 ron / luna in loc de 350 EUR.
Dupa parerea dumneavoastra, se justifica in aceste conditii serviciile oferite sau nu ?
In cazul in care nu se justifica, se pot trage la raspundere din punct de vedere legal asemenea agentii, ce nu isi respecta promisiunile contractuale si incaseaza bani pentru niste servicii pe care nu le presteaza ? Cum anume ar fi cel mai indicat sa procedez ? ANPC precum si alte organe ale statului pot fi implicate in aceste cazuri cu vreo sansa reala de succes ?
Ce servicii anume ar trebui sa ofere o agentie SEO, servicii care sa justifice banii ceruti, optimizare ce ar trebui sa fie in beneficiul clientului si nu decat in interesul agentiei, folosind ca model cerintele de mai sus precum si acest buget initial ?
Va multumesc.

Daca ti se pare interesant te rugam sa dai un share. Multumim :)